annonse

– De lærer hvor tacokjøttet kommer fra

OM JAKT OG VILTFORVALTNING
OM JAKT OG VILTFORVALTNING: Til sitt foredrag om jakt og viltforvaltning hadde Christian Espegren tatt med seg utstoppede dyr, som elevene fikk kjenne på. (Foto: )
ANNERLEDES SKOLEDAG
ANNERLEDES SKOLEDAG: Samuel Berner da Silveria Hauge (nærmest kamera) beskriver landbruksdagen som spesiell og lærerik. Han likte godt nærkontakten med dyrene på gården. (Foto: )
: (Foto: )
IMPONERTE
IMPONERTE: Jakthunden Mira. (Foto: )
TRÆR
TRÆR: Nils Kåre Belland fortalte om vedproduksjon og bruksområdene til forskjellige typer trær. (Foto: )
NYSGJERRIGE
NYSGJERRIGE: Kuene i det toppmoderne fjøset til Johan Isak Tveit var svært nysgjerrige på de 179 femteklassingene, som besøkte gården torsdag. (Foto: )
KOSESYKE
KOSESYKE: Alvilde Egeberg Bondkall liker at kuene til Johan Isak Tveit er så kosesyke. (Foto: )
Sikkerhet i høysetet
Sikkerhet i høysetet: Ragnar Østerhus fortalte om hvor farlig jobben som tømmerhogger kan være. Da er det viktig å ha utstyret i orden, inkludert arbeidsbukse som kan stoppe en motorsag. (Foto: )

179 femteklassinger besøkte torsdag gården til Johan Isak Tveit på Steindal, for å lære om jord- og skogbruk.

Carl Christian Engstad

Dyrevelferd, naturmangfold, landbruk, geografi, hogst og jakt sto på timeplanen til Lillesands femteklassinger torsdag. Elevene var innom en rekke poster på gården til Johan Isak Tveit, men høydepunktet var bondens toppmoderne fjøs.

Elevene fikk blant annet se kuene nyte de romslige liggebåsrekkene og spa-avdelingen inne i fjøset. Kuene var også nysgjerrige på barna og ville ha masse kos.

– Det er gøy at de er så kosete, sier Alvilde Egeberg Bondkall, mens store dyrehoder presser seg mot henne og slikker henne på armer og bein.

– Jeg hadde ikke forventet at de skulle være såpass tamme og kosesyke.

Tveit fortalte elevene om produksjon av melk og kjøtt, det nye fjøset og hvordan hans nye melkerobot fungerer. Ungene fikk høre at han måtte bygge et løsdriftsfjøs, hvor kuene kan gå fritt og har plass til å legge seg ned.

– Elevene virket veldig engasjerte. Jeg er glad for at de kommer hit på besøk, siden det er viktig at de lærer om jord- og skogbruk. De får vite hvor tacokjøttet og melka deres kommer fra, sier Tveit.

Innholdsrik dag

Femteklassingene var innom følgende poster torsdag, i tillegg til kufjøset:

* Bondens maskiner ved Stian Unander

* Hogst ved Ragnar Østerhus

* Fra skogplante til hus ved Kjetil Aamlid

* Klima, energi og mangfold i skogen ved Anne Sofie Havstad

* Trærs vokseplass og vedproduksjon ved Nils Kåre Belland

* Jakt og viltforvaltning ved Christian Espegren

Samuel Berner da Silveria Hauge fra Justøy skole beskriver landbruksdagen som spesiell og lærerik.

– Det er gøy å lære om gårdsdrift og matproduksjon. Det var en spesiell dag. Jeg likte å få møte forskjellige dyr, som jeg ikke har vært så nærme før. Jeg trodde på forhånd at kuene skulle være stygge og skitne, men de er egentlig ganske søte.

Viktig tiltak

Landbruksdagen er nå blitt arrangert i ni år på rad. Arrangørene er Bondelaget i Lillesand, Skogselskapet i Agder, Lillesand kommune og Høvåg og Vestre Moland skogeierlag.

Elma Liane fra skogeierlaget mottar kun positive tilbakemeldinger fra skolene etter hver landbruksdag.

– Skolene sier umiddelbart ja hvert gang vi inviterer til landbruksdag.

I løpet av dagen er elevene innom læreplanmål i fag som naturfag og samfunnsfag. De får et innblikk i arbeidshverdagen til en bonde, og blir kanskje så inspirerte at de selv velger bondeyrket en gang i fremtiden.

– Det er viktig for næringen at den oppvoksende slekten får se hvor maten deres kommer fra, sier bondelagets Marit Gunn Tveit.

carl.christian@lp.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.