annonse

En rastløs ølhund

Sigbjørn
Sigbjørn: Sigbjørn Palm står i spissen for morgendagens ølmesterskap i Lillesand. Han gleder seg

Sigbjørn Palm er primus motor for «ØLmester i Lillesand» som i morgen arrangeres for fjerde gang med rekorddeltakelse i Meta Hansens hus. Han gleder seg til å møte kolleger og publikum og høre dommernes dom.

Thor Børresen

NAVN: Sigbjørn Palm

Alder: 46

Sivil status: Gift

Yrke: Prosjektleder

Aktuell: Arrangerer «ØLmester Lillesand på Meta Hansens hus lørdag.

I morgen er det klart for årets store ølmesterskap. Har du alt under kontroll?

Det meste er på plass. Alt det praktiske skal vi ha kontroll på. Det var en positiv utfordring i år at vi har rekorddeltakelse. 13 bryggerier og totalt 51 øl er påmeldt til årets konkurranse. Vi skal imidlertid få plass til alle og også ølbrygging.no som kommer fra Grimstad. Det gleder vi oss også til. Per Inge Horvik fra Grimstad er jo litt av en mentor for mange bryggere. Det er mange ting som skal på plass, men vi er heldigvis et godt team og vi har også fått hjelp av Bryggekonene – våre bedre halvdeler som for øvrig stiller med eget øl i årets konkurranse.

Er det noe ølbryggermiljø i Lillesand?

Å kalle det et miljø er vel kanskje å dra det litt langt. Vi holder for det meste på hver for oss, så derfor er det ekstra gøy med dette mesterskapet hvor vi kan møtes, utveksle erfaringer, smake på hverandres produkter og få en profesjonell vurdering av produktene våre. Kanskje kan det være noe som kan utvikle seg til et miljø etter hvert. Det er jo gledelig at ni av deltakerne i morgen er fra Lillesand. Tidsklemma er imidlertid en utfordring. Bryggingen i seg selv krever jo sitt.

Er dere mest konkurrenter eller kolleger?

Avgjort mest kolleger. Vi hjelper hverandre i gang og gir gode råd. Vi har ikke så mange hemmeligheter for hverandre. Vi i Tingsaker Mikrobryggerier har for eksempel hatt besøk av flere andre som har lurt på om de vil starte med ølbrygging selv. Også de andre bryggerne er gode ambassadører for vår felles hobby.

Er det ikke litt skummelt å skulle få produktet bedømt av publikum og dommere?

Det er mest gøy. Og så er det veldig nyttig å få ølet bedømt av noen som har virkelig greie på det. Dommerne bruker samme skjema som man bruker i Norgesmesterskapet og de tilbakemeldingene vi får er noe vi virkelig kan bruke til å forbedre oss.

Er du alltid enig med dommerne?

Hehe, det er jeg sikkert ikke. Men jeg har aldri lagt inn protest. Smak er jo smak, men de er veldig gode til å påpeke usmak. Det er veldig mange detaljer som skal være på plass og dommerne merker hvis vi har gjort noe feil. Det er for eksempel viktig med temperatur og renhold. Det er nyttig å få tilbakemelding fra dommerne som gjør at vi kan bli bedre. Vi har to flotte dommerpar som skal vurdere bryggene i morgen. Det skal være i veldig trygge hender.

Har dere blitt bedre?

Jeg vil påstå at vi er i en helt annen divisjon nå enn da vi startet opp med et 40-liters kar i 2012. Nå brygger vi to ganger 90 liter hver gang, men vi brygger ikke mer enn sju-åtte ganger i året. Alt er større og bedre. Det ene har dratt det andre med seg. Vi må nok erkjenne at det første ølet vi produserte nok ikke var så godt som vi trodde den gangen. Det hadde falt helt igjennom mot det vi lager i dag. Det er også en av grunnene til at vi oppfordrer helt nye aktører til å bli med på mesterskapet, det er lærerikt. Når en er ny så kan lærekurven være bratt. Noe kan man lære ved å lese, men mest lærer man av å teste, smake og få tilbakemelding

Men det handler også om å vinne?

For noen gjør det nok det og vi har virkelig fine premier. Jeg har mest fokus på det arrangementstekniske, men innrømmer at jeg er spent på vurderingen. Jeg tror imidlertid ikke vi går helt til topps. Det er imidlertid stas å bli kåret til årets Ølmester og få kruset som et bevis på det. Det er også moro å få det beste ølet. Ølbrygging.no setter sammen et sett av ingrediensene til det beste ølet som blir satt til salgs og det er jo veldig artig. Det setter litt ekstra piff på konkurransen. Konkurransen er imidlertid tøff. Vi har mange gode bryggerier med i konkurransen.

Du er ikke redd for at ølet skal ta fullstendig overhånd?

Nei, vi holder det på et greit nivå. Det er først og fremst en interessant og sosial hobby. Det er mye mer enn bare ølproduksjon. Vi gjør jo alt selv, renhold av flasker og laging av etiketter med mer. Men selve drikkingen forsøker vi å holde til helgene. Men vi drikker jo også på en helt annen måte enn før da vi betraktet øl som øl og kjøpte 12 øl for å helle innpå. Nå har vi jo skjønt at øl er så mye mer enn en lys pils. Nå bruker vi tid på vurdere, diskutere og analysere ølet. Desto mer kunnskap vi får desto mer givende blir smakingen.

Spytter du ut?

Nei, så langt driver vi det ikke, men ellers så har ølkulturen utviklet seg i retning av vinkulturen, bortsett fra at øl er mye mer spennende. Det er så mange ulike typer og variasjoner. Vi forsøker å reise på en studietur hvert år. Sist var vi i New York og det resulterte i at vi har forsøkt oss med en ny stout i årets konkurranse. Vi kom over den i et stort mikrobryggeri vi besøkte og klarte senere å finne oppskriften. Nå blir det spennende og se om vi klarer å kjenne igjen smaken.

Har fremveksten av hobbybryggere påvirket de store bryggeriene?

Ja, det har det definitivt. Se på Meny og andre butikker. Det er så mye mer å velge mellom enn tidligere. Vi har fått Nøgne Ø fra Grimstad og jeg synes også de andre store bryggeriene som Hansa og Aas har vært flinke til å ta hansken. Utvalget er et helt annet enn for bare få år siden både totalt sett og fra hver enkelt leverandør.

Hva gjør Sigbjørn Palm når han ikke brygger øl og arrangerer mesterskap?

Jeg har en jobb hvor det er en del reising, så når jeg har fri så liker jeg godt å holde på hjemme. Jeg er nok rimelig rastløs og liker at det skjer ting. Det er alltid noe rydde på i garasjen, som ikke lenger er garasje men mer et bryggeri og så er jeg glad i å holde på i hagen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.