STEMNING

STEMNING: Solen skinte på de oppmøtte mens Berit Eide Johnsen, med ryggen til, fortalte om Saltholmens historie på Saltholmens dag.

I familie med fyrvokterne

Slektninger av de første fyrvokterfamiliene på Saltholmen møtte søndag opp på Saltholmens dag.

SLEKTNINGER

SLEKTNINGER: Anne-Lise Valen (f.v.), Elisabeth Abrahamsen og Randi Gathe Spillekom er i slekt med tidligere fyrvoktere.

KUNSTNERE

KUNSTNERE: Grethe Othilie Gullaksen og Erlend H. Larsen er to av de fire kunstnerne som viser frem sine verk på Saltholmen.

FORNØYD

FORNØYD: Berit Eide Johnsen (t.v.) og Johannes Myhre Vallesverd er fornøyd med oppmøtet søndag.

SLEKTNINGER

SLEKTNINGER: Anne-Lise Valen (f.v.), Elisabeth Abrahamsen og Randi Gathe Spillekom er i slekt med tidligere fyrvoktere.

KUNSTNERE

KUNSTNERE: Grethe Othilie Gullaksen og Erlend H. Larsen er to av de fire kunstnerne som viser frem sine verk på Saltholmen.

FORNØYD

FORNØYD: Berit Eide Johnsen (t.v.) og Johannes Myhre Vallesverd er fornøyd med oppmøtet søndag.

Mest lest på lp.no denne uka

Rundt 30 personer tok turen til Saltholmens dag søndag, for å få med seg den offisielle starten på foreningen Saltholmen fyrstasjons venner.

Blant de oppmøtte var tre damer med en ekstra sterk tilknytning til stedet. Elisabeth Abrahamsen er i slekt med Anton Abrahamsen, den aller første fyrvokteren. Han var med på å bygge fyret i 1882 og sammen med familien var han vokter der frem til 1893. Theodor Fay med familie etterfulgte Abrahamsen. To av Fays slektninger var til stede søndag, Randi Gathe Spillekom og Anne-Lise Valen.

– Min mormor bodde her på fyret sammen med familien. Det er litt spesielt å tenke på. De måtte alle ta frem robåten hver gang de skulle inn til Lillesand, sier Anne-Lise Valen, som bor i Bergen men har masse familie i Lillesand.

Saltholmen fyrstasjons venner benyttet dagen søndag til å verve støttespillere. Valen var blant de første som tegnet medlemskap i foreningen.

– Ja, med tanke på min tilknytning til stedet er det klart at jeg må være medlem. Jeg ønsker å støtte dette prosjektet.

Randi Gathe Spillekom har alltid vært glad i Saltholmen. Hun avslører at hennes slektskap til Theodor Fay tillot henne å feriere på stedet før det ble åpnet for allmennheten.

– Vi fikk lov til å være her på høstferie, sier hun smilende.

Spillekom er strålende fornøyd med at fyret er tatt over av en stiftelse.

– Dette er et fantastisk sted, som må ta vares på. Jeg er stolt over at min oldefar var fyrvokter her.

Programmet for dagen begynte med at ordfører Arne Thomassen fortalte om prosessen som førte fram til stiftelsens etablering. Han pekte spesielt på den nye bruken av stedet som oppsto da Saltholmens gruppe tok tak i 2002.

– Saltholmens gruppe vurderte alle muligheter i forbindelse med bruken av stedet, fra kunstutstillinger til overnattingsmuligheter. Prosessen med å fristille Saltholmen ble påbegynt i 2008, og endelig, fire år etter, er alt på plass. Nå skal det forbli en stiftelse i all evighet, noe som føles vanvittig godt, sier Thomassen til Lillesands-Posten.
Deretter fikk kunstnerne bak årets utstilling presentere seg og sine verker. I tur og orden snakket Pernille Usterud-Svendsen, Christian Muri Clemetsen, Grethe Othilie Gullaksen og Erlend Helling Larsen om alt fra arbeidsmetoder til inspirasjon, og alle mottok stor applaus.

Berit Eide Johnsen avsluttet det offisielle programmet ved å snakke om Saltholmens historie. Hun begynte så langt tilbake som Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet, og var blant annet innom fyrvokterfamiliene, automatiseringen av fyret i 1952 og salget av fyret til seilforeningen.

– Dette var en flott dag og et godt utgangspunkt for arbeidet videre, fastslår Johannes Myhre Vallesverd, leder av Gamle Saltholmen-komiteen. 

Været

Levert av
yr.no

Sponset av