annonse

– Bruk historien

HELHET: HELHET: Else "Sprossa" Rønnevig bad politikerne om å tenke helthet. Hun holdt et engasjerende foredrag for planutvalget. (Foto: )

Røtter, identitet og historie. Det er hva Lillesand må bygges på, ifølge bygningsbevarer Else "Sprossa" Rønnevig. Hun oppfordrer de nyvalgte politikerne i planutvalget til å tenke grundig gjennom sakene når noe nytt skal bygges.

  • Merete Moen

"Sprossa" har i år 30-års jubileum for sitt engasjement i lokalmiljøet og ellers i landet når det gjelder bevaring av bygninger. I planutvalgets møte tirsdag var Else Rønnevig invitert for å holde foredrag for de nyvalgte politikerne, og politikerne fikk se bilder fra gamle og nye Lillesand samt mange bilder fra andre steder i Norge og verden til inspirasjon.

Gode reguleringsplaner, kloke og stolte politikere og stolte huseiere. Slik vil "Sprossa" ha det.

–Vi må tenke helhetlig og legge det inn i planene våre. Det er lett å bli blind og ikke se ting, men de som kommer hit for første gang, de ser det, sa Else Rønnevig.

Bygningsbevareren vil ha fortetning i sentrum, men ber politikerne tenke på rom og torg slik at vi har møteplasser. Bilene må vekk. Rønnevig talte varmt om å fargesette husene slik det var på flere bygninger i Lillesand i gamle dager. Hun har satt seg fore å samle inn en million kroner til en fargeundersøkelse i Øvregata slik at det foreligger fargekart for de som skal male husene sine 50 år frem i tid.

"Sprossa" snakket også om den estetiske veilederen for Lillesand kommune som hun var med på å lage for noen år siden og stilte spørsmål ved hvordan den brukes i dag.

–Det er viktig fremover å tenke grundig gjennom før noe nytt skal bygges.

Rønnevig snakket om hvor viktig det er at turistene som kommer til Lillesand får oppleve noe i historiske omgivelser. Hun ser for seg å ta i bruk den gamle ovnen som finnes bak dagens Cafe Lillesand.

–Pipa og ovnen er der. Det eneste som mangler en ildsjel. Makrellpizza og rabarbrasuppe - kortreist mat bør det satses på.

"Sprossa" lanserte mange ideer for politikerne, som flytting av Kråkebollen fra Gaupemyr til Kokkenespynten og historisk informasjon på bibliotekveggen. Bobilene må bort fra Kokkenes, ildsjelene må inn, og Springvannsheia må være som den er. Videre slo hun et slag for at det er mulig å ta kurs for å lære, eksempelvis om riktig maling.

–Vi har kjempeflinke håndverkere i Lillesand, men de er for lite interessert i bygningsvern, mener Rønnevig.

Leder av planutvalget, Ragnar Langfeldt, takket "Sprossa" for et interessant og lærerikt foredrag, og politikerne lot til å sette pris på innspillene fra Rønnevig.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.