annonse

Fyrer ikke med olje

STOLT ORDFØRER
STOLT ORDFØRER: STOLT ORDFØRER: Marte Ulltveit-Moe fotograferer ordfører Arne Thomassen med diplomet som beviser at Lillesand er en foregangskommune når det kommer til oppvarming av kommunale bygg. I bakgrunnen er Jorunn Årstøl Stålsett og Johanne Houge.

Lillesand kommune bruker ikke fossil olje til oppvarming av kommunale bygg. Det setter Naturvernforbundet stor pris på.

  • Carl Christian Engstadcarl.christian@lp.no

Mandag ble Lillesand den første kommunen i Norge til å motta Naturvernforbundets Oljefri-diplom.

Diplomet er en del av en helt ny kampanje og gis til kommuner som har kvittet seg med olje som fyringsmiddel.

– Det å bruke fossil olje til å varme opp bygg representerer det dummeste klimautslippet som finnes, siden det finnes så mange gode alternativer, sier Marte Ulltveit-Moe, Oljefris kampanjeansvarlig og leder for Naturvernforbundet i Kristiansand.

En stolt ordfører Arne Thomassen tok imot diplomet, som beviser at Lillesand er en foregangskommune på området.

– Kommunene spiller en viktig rolle og bør være et forbilde når det kommer til miljøvennlige tiltak, og det er noe jeg har vært opptatt av i alle mine elleve år som ordfører. Lillesand kommune er dessverre ikke et miljøfyrtårn, men vi forsøker å gjøre alle bygg så miljøvennlige som mulig.

Gode tiltak

Kommunen er for tiden i gang med installasjonen av et ventilasjonsanlegg til 14 millioner kroner i den nye delen av rådhuset.

– Vi utarbeidet i 2003 en plan for energibruken i kommunale bygg. Ventilasjonsanlegget er det siste i rekken av mange gode tiltak, forteller ordføreren.

Odd Steindal, enhetsleder for bygg- og eiendomsforvaltning i Lillesand, hevder de miljøvennlige tiltakene har redusert hans enhets årlige kostnader med rundt tre millioner kroner siden 2004.

– Vi har ikke kjøpt inn olje på over fire år.

Fra 2018 vil det være ulovlig å fyre med olje i offentlige bygg i Norge. Naturvernforbundet er glade for å kunne hedre kommunene som allerede har sitt på det tørre.

– Det imponerende er at Lillesand kommune har fått dette til uten store skippertak. De har jobbet målrettet og jevnt og trutt, sier Naturvernforbundets Johanne Houge, kampanjens programkoordinator.

Utslipp

Målet med kampanjen er at folk skal slutte å fyre med olje. På kampanjens nettside, oljefri.no, kan man lese at behovet for å redusere energiforbruk og oljeforbruk er stort i hele Norge. I 2007 utgjorde klimagassutslipp fra oljefyring fem prosent av de nasjonale klimagassutslippene.

På samme side kan lillesandere sende inn informasjon om sin bolig og motta uforpliktende tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetank og energirådgivning.

– Det er vårt mål at folk skal få så god informasjon som mulig, slik at de lærer mer om hvordan de kan bli oljefrie og alternativene som finnes. Vi sørger for at de kun blir kontaktet av kompetente og seriøse tilbydere, sier Ulltveit-Moe.

Penger å spare

TV2 skrev i mars at det fortsatt er over 60.000 huseiere som har oljetanker nedgravd under huset sitt. Det lekker olje fra rundt 100 slike tanker hvert år, ifølge tall fra forsikringsselskapene.

Man kan spare mye på å skifte fra fyringsolje til for eksempel varmepumpe, skriver TV2, som siterer Geir Tønnesland LOS Energi på at man kan spare opp mot 18.000 kroner i året på et slikt bytte.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.