annonse

Hederspris til Jens Eide AS

Stolte
Stolte: Stolte: Fra venstre: Trond Øyvind Gyberg, avdelingsleder for slakter og skjærehall, daglig leder Jens Øystein Eide, Kim Bygland, ansvarlig for dagligvare og ekspedisjonssjef Beate Gunnufsen viser frem både produkter og hedersprisen. (Foto: )

For første gang har Matmerk delt ut en hederspris, og den høythengende prisen gikk til lillesandsbedriften Jens Eide.

  • Merete Moen Merete@lp.no

– Når de beste i bransjen møtes for å konkurrere, ja så ligger det mye prestisje bak produktene. Målet er jo at forbrukeren skal trykke disse norske kvalitetsproduktene til sitt hjerte gjennom gane og mage. Jens Eide er en utmerket representant for kvalitet og mangfold basert på norsk råvare, sa administrerende direktør Nina Sundquist da Matmerk delte ut sin egen hederspris under NM i Kjøtt 2014.

Daglig leder i Jens Eide AS, Jens Øystein Eide, kan stolt vise frem Matmerks hederspris som ble delt ut for aller første gang.

– Dette går ikke på et enkelt produkt, men på den gjennomførte helheten fra vi henter dyra hos bonden, til slakting, skjæring og videreforedling, sier Jens Øystein Eide.

Han og tre andre fra bedriften var tilstede under NM og ble svært overrasket da hedersprisen kom.

– Det er utrolig viktig å få en så ærefull pris, sier Eide.

Ifølge juryen er formålet med prisen å synliggjøre og verdsette kjøttbransjens produsenter og produkter. Prisen skal gå til en produsent som produserer i tråd med Matmerks visjon om å fremme mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon.

- En bedrift som virkelig er en hjørnestein, ansatte og eiere gløder av interesse, fagkunnskap, håndverk og kvalitet, lød det i juryens begrunnelse.

Gjennom nåløyet

Matmerks tre matmerker, Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegnelse finnes på mange kjøttprodukter. Jens Eide ble godkjent som merkebruker hos Matmerk i 2010 og er godkjent for seks Spesialitet-produkter.

– Å komme gjennom det nåløyet er fryktelig vanskelig, sier Jens Øystein Eide.

Bedriften tok også med seg flere medaljer i mesterskapet og var en tiendeldel fra å vinne NM-gullet.

Den tradisjonsrike bedriften har alltid hatt fokus på kvalitet.

– På 80-tallet begynte folk å ødelegge og fuske med produktene. Det handlet om hvor billig ting kunne lages og likevel selges. Vi ville ikke identifisere oss med den vendingen den norske kvaliteten begynte å ta. Vi sa at vil vil produsere kvalitet og legge hjertet i produktene våre. Hvis ikke markedet vil ha dem, så vil vi gå ned med flagget til topps. Det var vi enige om. Siden har dette vært en bevisst grunntanke hele veien, forteller Jens Øystein.

Bedriften som holder til på Gaupemyr har mange store, tunge konkurrenter.

– Det er et krevende marked å overleve i, og vi må være en bedrift med historie og identitet. Vi setter veldig strenge krav til oss selv. Vi må være annerledes samtidig som vi alltid er nytenkende. Alt hos oss er tuftet på håndverket. Vi har nesten bare utdannede håndverkere med fagbrev, sier Eide.

Kjøttproduktene til Jens Eide leveres til virksomheter i hele landet.

– Og lokalt har vi ni-ti egne biler som henter dyr eller kjører varer ut fra Mandal til Skien flere ganger i uka.

Familiebedrift

Jens Eide har vært og er en familiebedrift. Tre av barna til Jens Øystein og en nevø jobber i bedriften som har totalt 30 ansatte. Det er godt og vel to år siden butikken på Tingsaker ble lagt ned mens produksjon- og engrosvirksomheten fortsatte som før.

– Det er veldig annerledes å ikke ha butikken, men cateringen er jo med videre og holder til der slakteriet var, sier Eide.

Jens Øystein er med på et spennende kokebokprosjekt sammen med tv-kokken Alf Martin Alfsen, sist kjent gjennom 4 stjernes middag.

– Han ville gjerne ha meg med i boka, både med produkter og egne ting, så det er spennende. Boka skal være ferdig i løpet av sommeren, forteller Jens Øystein.