annonse

Historisk ja til ett Agder

: Arkiv (Foto: Tore Ellingsen/Agderposten)

Fylkestinget har sagt ja til ett Agder. Ved prøvevotering var det et flertall av representantene som stemte for ulike nei-forslag men ved den endelige avstemningen ble forslaget vedtatt.

Thor Børresen

Subsidiær stemmegivning fra tre av Frps representanter sikret at det ble ja til ett Agder i fylkestinget tirsdag. 

Fremskrittspartiet mente i utgangspunktet at en region med bare de to Agder-fylkene ble for liten, men vant ikke gehør for dette og da valgte altså tre av partiets representanter å stemme for en sammenslåing. Fylkesutvalget i Vest-Agder har tidligere vedtatt det samme. Fylkestinget i Vest fatter endelig vedtak onsdag og nå er det ventet at regjering og storting vil følge opp dette. 

Forslaget fra to av Senterpartiets tre representanter om å gjenoppta forhandlingene med Vest-Agder fikk bare to stemmer.

Fremskrittspartiets forslag om å legge ned fylkeskommunen og subsidiært større regioner fikk partiets egne stemmer.

Forslaget fra Arbeiderpartiet om å si nei til det fremforhandlede resultatet fikk under prøvevoteringen 13 stemmer fra Arbeiderpartiet, Pensjonistpartiet og SV. Ved endelig votering fikk forslaget 14 stemmer.

Et fellesforslag fra Høyre, KrF, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Knut Austad (Sp) om å si ja til ett Agder fikk under prøvevoteringen 16 stemmer. Ved endelig votering sluttet tre av Frps fire representanter seg til dette forslaget som dermed ble vedtatt.

Det var flere forslag til behandling. Derfor måtte det først gjennomføres en avstemning om hvordan fylkestinget skulle stemme.

Pensjonistpartiet ønsket at fylkestinget skulle stemme ja eller nei og fikk støtte av Gro Bråten på dette, mens opposisjonen protesterte på dette. Med 22 mot 13 stemmer ble det vedtatt å stemme over forslagene etter hvor stor støtte de hadde i prøvevoteringen. Åshild Bruun-Gundersen FrP) begrunnet dette med at Fremskrittspartiet og Senterpartiet kunne stemme subsidiært for andre alternativer. Bare Frp benyttet seg imidlertid av den anledningen. 

hadde anbefalt ett Agder. Det samme hadde . Innbyggerundersøkelsen viste imidlertid et

Thor Børresen

thorb@lp.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.