annonse

Historisk kveld på eTeateret

En spennende historie
En spennende historie: John Olsen ble intervjuet av Helge Røed. Han fortalte sin fars dramatiske historie gjennom hele krigen. Historien omhandler hans tid som gardist, som motstandsmann og tiden i konsentrasjonsleir.

I løpet av noen timer fikk de frammøtte presentert årsskriftet, bli kjent med motstandsmannen Tom Olsen og fikk se filmen «Kongens nei».

Kurt Stangeby

Det John Olsen kunne fortelle om sin far, gardisten og motstandsmannen Tom Arnfinn Olsen, gjorde et sterkt inntrykk på de fleste.

Det var i et intervju med Helge Røed at John fortalte historien om sin far og hans opplevelser under krigen. Han ble innrullert i garden og var med på de dramatiske dagene ved krigens begynnelse.

I fangenskap

Senere var han med på å organisere motstandskampen her i distriktet. Tom Olsen havnet på Grini og til slutt i konsentrasjonsleir i Tyskland.

Her fikk han vite at det bare var en vei ut derfra og det var gjennom kremasjonsovnene.

Tom Olsen overlevde og kom tilbake til Lillesand og var med på å befri Justøya fra tyske soldater som ikke ville overgi seg til nordmennene.

Mange vil huske Tom Olsen som mangeårig formann på Fosbæk Bruk. Han har skrevet ned noe av det han opplevde under krigen. I Vestre Moland og Lillesand histoielags årsskrift nummer 15 kan man lese hans historie.

Det var en gang

Lederen av historielaget kunne presentere et innholdsrikt årsskrift denne gang.

Foruten artiklene fra krigens dager inneholder årsskriftet en sjømannshistorie fortalt av Thomas Tobiassen til Kjell Rosenberg.

Terje Ellefsen har en artikkel om Jakob Justsøn Ulvs almanakk som eksisterer den dag i dag og befinner seg på Kuben i Arendal.

Dag Lindeland Ellefsen har skrevet en historie om gruvedrift etter jernmalm her i distriktet. I artikkelen forteller han at det fremdeles finnes rester og minner etter disse gruvene.

Bakerienes historie

I dag finnes det ikke et bakeri igjen i Lillesand, bare to store bakefabrikker. Men en gang i tiden var det flere bakerier i Lillesand.

Johan S. Knudsen har skrevet en rikt illustrert artikkel om bakernes og bakerienes historie her på stedet fra 1850-tallet og fram til i dag.

Mang en lillesander har et smertefullt minne fra skoledagene, møte med skoletannlegen. I årsskriftet møter vi ham igjen, Børge Christian Mosgren,.

I artikkelen kan du lese om tannlegen, hans historie og hans virke, men det dukker også opp et annet navn, Solveig Michelsen. «Frøken Michelsen» som Mosgren titulerte henne.

Mosgren la ned virksomheten i 1963 og det kom en ny skoletannlege med nytt utstyr som var mindre smertefullt.

Bergljot Øie Johansen tar leseren med til et avsluttet kapitel i Lillesands historie, Rosenbergs konfeksjonsfabrikk. Det er en selvopplevd historie hun forteller om jentene ved fabrikken. De kom fra hele landet for å jobbe hos Rosenberg. Noen ble der over lang tid andre var bare innom. Enkelte ble også gift i Lillesand, noe også artikkelforfatteren ble.

Foruten de omtalte artiklene finner vi også en historie om fattiggård på Møglestu, om omgangsskolelærere i Vestre Moland sogn og en artikkel om bruke av metalldetektorer.

Etter presentasjonen av årsskriftet og intervjuet med John Olsen ble filmen «Kongens Nei» vist for siste gang i Lillesand. Den passet som hånd i hanske med tanke på det som Tom Olsen hadde opplevd og som man kan lese om i årsskriftet. Historielaget fikk også solgt en del kalendere og annen litteratur under arrangementet.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

Hei, 

×

Du leser første premium-sak

Du har nå lest 2 saker

×

Ha en fin dag!

Du har nå lest 3 saker

×

Tekst kommer her.

Du har nå lest 4 saker

×

Du har nå 1 plussak igjen. Men du kan nå også få ubegrenset tilgang i én måned for kun 1 krone