annonse

Store ødeleggelser

Oversvømt
Oversvømt: Slik ser det ut ved avkjøringen til industriområdet på Tollnes. Vannstanden skal ha økt sju-åtte meter.
Reddet foret
Reddet foret: Traktor med ballast for å unngå å bli tatt av strømmen. (Foto: )
Stengt
Stengt: Tveitevegen over Møllebekken. (Foto: )
Grimenesveien
Grimenesveien: Stengt. (Foto: )
Like før
Like før: Da Lillesands-Posten var på plass, var det like før hengebrua på Flakk ble tatt med av strømmen. Alle (Foto: Sindre Haugen Mehl)
Sivilforsvaret
Sivilforsvaret: Beredskapstroppen på plass ved Flakk. (Foto: )
Hengebrua
Hengebrua: Vannet gikk mandag formiddag helt opp til hengebrua på Flakk. Alle gangbroer er stengt. (Film&Foto: Lillesands-Posten/Sindre Haugen Mehl)
Glassfiberen
Glassfiberen: Vannstanden når helt opp til fabrikken. (Foto: )
Nedbør
Nedbør: Ifølge NVE har det aldri blitt målt mer nedbør i Tovdalsvassdraget.. (Foto: )
Elvestien
Elvestien: Helt uframkommelig. (Foto: )
Oversvømt
Oversvømt: Slik ser det ut ved avkjøringen til industriområdet på Tollnes. Vannstanden skal ha økt sju-åtte meter.
: 2 (Foto: )
Reddet hestene
Reddet hestene: Steinar Svendsen. (Foto: )
Stengt
Stengt: Bilister på veg til Kristiansand fra Birkeland ble stående her, avskåret av vannstanden i Berse. Alle (Foto: Sindre Haugen Mehl)

Nedbørsmengdene i helgen har ført til store ødeleggelser, spesielt i Birkenes. Flere bygder er avskåret fra omverdenen, og uværet setter rekorder.

  • Sindre Haugen Mehl/ Agderposten

– Jeg har aldri opplevd lignende. Det må være flommen i 1959. Jeg tror vannstanden har økt sju-åtte meter, sier Arne Windsland.

Han forteller at sønnens verksted på Tollnes, Kjetil Windsland AS, ble fullstendig oversvømt søndag. Mandag sto vannet til over midjen.

– Heldigvis var alle lastebilene ute på veien. Mye utstyr er dessverre ødelagt, sier Arne.

Ved krysset mot Tollnes har Berse oversvømt veien og sletta fullstendig. Travparken er under vann, og vannstanden går nesten helt opp til huset til Steinar Svendsen.

– Vi hadde hestene våre nede ved travparken fram til går. Jeg fikk flyttet dem opp til huset, men om vannet stiger mer nå, må jeg flytte dem igjen, sier Svendsen, som sier vannstanden var enda høyere ved midnatt.

Setter rekorder

Ved Teinefossen og Teinefossbrua ser man godt de enorme kreftene i Tovdalselva. Uværet på Sørlandet setter rekorder.

I Tovsdalsvassdraget på Sørlandet har vannføringen ikke vært så høy siden 1890. Etter det voldsomme uværet de siste dagene har vannføringen i enkelte sørlige vassdrag blitt rekordstor. I Tovsdalsvassdraget har Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) målinger fra siden 1890.

– Vi aldri sett det nivået vi har akkurat nå, sier Erik Holm Kvist, vakthavende meteorolog i NVE til NTB.

Vi har hatt ekstremt mye nedbør over flere dager. Vi har hatt hendelser både i 2014 og i 2015, men årets uvær er virkelig spesielt, sier Kvist.

På Senumstad ved Tovdalsvassdraget er det totalt målt 233 mm nedbør fra fredag ettermiddag til mandag morgen, får Agderposten opplyst ved Meteorologisk institutt.

Fare for hengebru

Hengebrua ved Flakk er på nippet ved å ryke når Lillesands-Posten er på plass. Der er også Sivilforsvaret og kommunenes folk, for å sikre strømkablene som forsyner store deler av området med strøm fra et lite hus som nesten er under vann.

Bøndene har sitt fulle hyre med å redde dyr og høyballer. Veien til Flakk er stengt, og flere steder i Birkenes er innbyggere avskåret fra omverdenen.

Ifølge Birkenesavisa er tilstanden ille for de store industribedriftene på Tollnes. På 3B er de i full gang med å pumpe vann, og bedriften har laget en ny anleggsvei for å sikre transporten av produktene.

– Vi produserer og tar sikte på å fortsette med dette. Vi har kommet til et kritisk nivå, og har 30 centimeter igjen før et nytt kritisk nivå nås, sier Heine Østby til Birkenesavisa.

Stengte veier

Rådmannen i Birkenes kommune ber mandag innbyggere å ta forholdsregler, vise aktsomhet ha respekt for vannmassene og de stengte veiene.

Alle gangbruer over Tovdalselva er stengt for all ferdsel. Følgende kommunale veier er stengt av Birkenes kommune mandag: Grimenesveien, Tollnesveien, Nes på Herefoss og Vindsland. I Vegusdal/Engesland er det generelt mye uframkommelige veier. Riks/fylkesveiene som er stengt er ved Tollnes, Myrene, Drangsholt stengt, Raen/ Rugsland stengt, Pramsnes, Senunstadbru, Røinås og Søre Herefoss/ Grimstad. Birkeland – Lillesand åpne via Ospekollen og Tveide.

Mollestad er uframkommelig for vanlig bil.

– Personer som trenger hjelpe av helse er lokalisering og planlagt for. Husstander uten strøm som har tatt kontakt blir fulgt opp. Vi ber alle om å ha forståelse for at vi må ha fri atkomst til beredskapsveien til og fra Tollnes, skriver Birkenes kommune på sine hjemmesider.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på lp.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.