Bobiler:: 6 av 10 bilister har opplevd farlige situasjoner fordi bilister kjører for sakte. Mange av disse gjelder bobiler. Foto: Pixabay

Stor økning i bobilskader - og frustrasjon over «lusekjøring»

Trafikkuhell med campingvogner og bobiler har økt med 20 prosent i sommer i forhold til i fjor. Mange bilister irriterer seg også over «sinker på veien».

– Vi regnet med flere skademeldinger i sommer, når mange skulle ha Norgesferie, og det har slått til, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Feilbedømmer

Han påpeker i en pressemelding at det alltid er mange bobiler og campingvogner på veiene om sommeren, men i år er det uvanlig mange norske sjåfører. Dermed går skademeldingene til norske forsikringsselskaper.

– De vanligste årsakene til uhell er at man feilbedømmer bobilen eller campingvognens svingradius, høyde eller bredde, og enten kommer borti noe, eller at man treffer møtende kjøretøy på smale veier. Mange har nok overvurdert egne ferdigheter i et kjøretøy man gjerne drar på tur med for første gang, sier Rysstad.

Farlige situasjoner ved «lusekjøring»

Dette er imidlertid ikke det eneste som skaper hodebry i trafikken. Hele seks av ti bilister har opplevd farlige situasjoner fordi bilister kjører for sakte. Mange av disse gjelder bobiler og campingvogner.

Det viser en undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige. Det som skaper mest frustrasjon er bilister som ikke benytter muligheter til å slippe andre frem.

– Saktegående kjøretøy øker hastigheten der det er forbikjøringsfelt, og senker til 10-15 km/t under fartsgrensen etter innsnevring. Dette skaper enorm frustrasjon som gjør at noen blir fristet til å gjennomføre farlige forbikjøringer, forteller en bilist.

Rysstad oppfordrer til å slippe andre forbi hvis man kjører så sakte at det danner seg kø.

– Du skal aldri la deg presse til å kjøre fortere enn du er komfortabel med, men du taper veldig lite på å slippe andre forbi. Gjør reisen minst mulig stressende for deg selv og andre, oppfordrer Rysstad