MANGE MED FEIL: I 2019 avdekket EU-kontrollene lys-feil på tre av ti biler, viser en ny årsoversikt. Foto: Colourbox

Tre av ti biler hadde store mangler med dette under fjorårets EU-kontroller

1,3 millioner biler ble i 2019 EU-kontrollert på norske veier. Av dem ble nesten 400.000 biler ikke godkjent på grunn av feil på bilens lyssystemer.

I en pressemelding fra Autobransjens Leverandørforening (ABL) kommer det fram at flere hundre tusen biler på norske veier har store mangler. Cirka 1,3 millioner biler ble EU-kontrollert i 2019. Av de ble hver tredje bil ikke godkjent på grunn av lystrøbbel.

Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL) presiserer at det er en negativ utvikling over tid.

– Tallene er nedslående, og faktisk enda litt dårligere enn i 2018. Temaet blir jevnlig løftet fram av fagmiljøene innen trafikksikkerhet, men virkningen er tilsynelatende liten, utdyper han i pressemeldingen.

Det kommer også fram at 15 prosent av alle bilene som ikke ble godkjent hadde trøbbel med bilens hovedlys.

Vedlikehold bilen året rundt

Hansen utdyper at mange bileiere har en stor jobb å gjøre for å bedre egen sikkerhet på veien.

– Det er nok dessverre blitt vanlig å tro at det holder å følge serviceintervallene, og at man ellers ikke trenger å gjøre noe særlig selv. Det er en farlig sovepute. Det er fortsatt nødvendig å sjekke sentrale sikkerhetspunkter med jevne mellomrom, sier Hansen.

Spesielt nå på vinteren kan manglende lys få fatale konsekvenser, mener han.

Større problem blant tunge kjøretøy

Den store synderen langs veien er derimot ikke personbilene.

I overkant av 100 000 tunge kjøretøy ble også undersøkt av Statens vegvesen. Av dem ble nesten 50 prosent av kjøretøyene ikke godkjent i 2019.

– Antallet registrerte lysfeil er høyere enn ønskelig, men samtidig er det jo bra at de avdekkes og utbedres. Det styrker trafikksikkerheten, forteller Leif Magne Halvorsen fra Statens vegvesen om situasjonen i pressemeldingen.