– Vi er innom museet et par ganger i året. Vi synes det er viktig å ta vare på historikken og ta vare på det som har vært. Det å komme til museet er en hyggelig opplevelse særlig for barna, og spesielt når både smia og snekkerverkstedet er åpent, sier Barbro og Tore som Lillesands-Posten treffer i inngangsporten.

Fra Steindal

Det har gått noen år siden de flyttet noen kilometer over heia, fra Steindal i nordlig del av Høvåg til Røinås i Birkenes. Nå har de bodd i Birkenes i mer enn 14 år, etter at de bodde 23 år på Steindal. Deres tre barn har gitt dem seks barnebarn.

– Vi setter stor pris på dette museet. Hver gang vi får besøk av barnebarn må vi ta dem med hit og vise dem, forteller Barbro.

I helga hadde de med seg dattera Miriams Iris, som i flere år har bodd i Bergen. Men nå er de bosatt i Arendal.

Viser hollendere: Åsulv Stovelands snekkerverksted stod på Havane i Birkenes. Her viser Odd Jostein Vang turistene Yvonne og Erik fra Holland sko som ble laget på Birkeland, på museet i etasjen over snekkerverkstedet. Her viser han turistene Yvonne og Erik fra Holland. Foto: Arnt Georg Arntzen

Varm dag

Den største interessen for åpningen av museet på Birkeland uteble, siden temperaturen nådde nye høyder og sola strålte på mange solhungrige kropper før de varslede store nedbørsmengder.

Tross varmen satt et 30-talls mennesker og hørte pianisten Benjamin Eikrems pianotoner i det sommerstengte barnehagelokalet som denne helgen ble brukt til kafè og matservering. Eikrem fremførte tre stykker på pianoet. Han er blant elevene som nå går opp i siste år på Lillesand vgs på Møglestu.

Ved siden av skolegangen hender det rett som det er at han spiller. Nylig var han med i konkurransen ung klassisk. Han kom videre til "vorspiel".

– Nå var det veldig hyggelig å komme hit og spille igjen. Jeg har gjort det en gang før. Det er flott å spille for andre, særlig i egen bygd, sier unge Eikrem.

Nær 50 kom

Antallet som kom til museet i løpet av de fire åpningstimene, nærmet seg nok 50.

Leif Arne Bjorvand kjørte Svalandsruta rundt på området, mens andre kjørte hest og kjerre eller bare spaserte rundt og fikk sine historiske inntrykk i området.

– Vi forstår at Teinefossen og Lillesand er vinnere i dette varme været. Særlig på en varm dag som dette er det gøy å se at middagsservering på bygda slår an!

Gammel butikk: Styreleder Sein Erik Forfang i en butikk lik den som stod i Birkeland sentrum på 50-tallet. - Dette var Vollan-butikken på Strøget. Foto: Arnt Georg Arntzen

Flott område

Det var skipsreder og havnefogden Carl Knutsen som kjøptedenne gården i 1892. Mercedes Knutsen var navnet på dattera hans som bodde på gården, som hun solgte videre meget rimelig til Birkenes kommune.

I 1987 ble 114 dekar av den 2000 mål store eiendommen skilt ut som museum. Etter den tid har flere gamle bygninger blitt flyttet hit.

Nye planer På museumsområdet på Tveide er det mange planer som dugnadsinteresserte kommer til å jobbe med i løpet av vinteren som kommer.

Først og fremst skal de ferdigstille møllebygget som er oppført på området. Dette er ikke ferdigstilt innvendig enda.

Det andre prosjektet er Myre Torvstrøfabrikk. Her har Carl Fredrik Thorsager stått i spissen for en mulighetstudie for framtidig utvikling og bruk som det jobbes videre med.

– Totalt har vi 15-16 bygg på området som trenger i vedlikeholdes, så dugnadsinteresserte har mye å ta tak i, konstaterer Inger Birkeland Slågedal.

Flotte møbler: Inger Birkeland Slågedal gleder seg over de flotte møblene som preger ei av stuene på museumsområdet. - Dette møblementet fikk museet i gave av Gerd Egilstad, datter til Magda og Tellef Flakk som hadde fått de i bryllupsgave i 1919. Ekte eikemøblement. Foto: Arnt Georg Arntzen

Ingen nyheter

Det er ingen nyheter på museet i år, men planene er altså mange for hva som skal skje i månedene som kommer. Særlig knyttet rundt de to prosjekter som skal ferdigstilles, ifølge kasserer Inger Birkeland Slågedal og styreleder Sven Erik Forfang.

Men det som står i byggene vekker fortsatt interesse blant besøkende, virket det som på åpningsdagen søndag. Åshild Applegard var på plass med sine tre Solveig (6), Ingebjørg (4) og Alfred (10 mnd).

- Vi bor på Senumstad og er tyrister i egen bygd i dag, konstaterer Åshild. - Det er veldig koselig å komme hit. Fint med lokalhistorie på et barevennlig sted, fortsetter trebarnsmoren.

Barna hennes så ut til å like seg spesielt godt i aktivitetene som vanligvis benyttes av de 46 barna som går i kulturbarnehagen Grasham. De to avdelingene til denne barnehagen skal være fullbooket. Det er tydeligvis populært blant barn å gå i barnehage som har fokus rettet mot å bli glad i naturen.

Jernbane-minner: Åshild Appleyard var på plass med sine tre Solveig (6), Ingebjørg (4) og Alfred (10 mnd). De så ut til å syntes det var gøy å bli informert om tiden da det gikk jernbane fra Birkeland til Lillesand. Her fikk de oppleve minner fra Flaksvannsbanens storhetstid med tømmertransport til Lillesand der det ble fraktet videre med båt ut i verden. Foto: Arnt Georg Arntzen
Karelis Knutson-Samuel Foto: Arnt Georg Arntzen