Kultur

Flott åpning av skolehagen

Flott åpning av skolehagen

Den årlige grendefesten på Tingsaker skole fant sted sist torsdag. Her ble også den nye skolehagen åpnet.

På Tingsaker skole avsluttes hvert skoleår med den store grendefesten. Her møtes elever, foreldre og lærere til gode opplevelser. Dette året ble en ny tradisjon på skolen innviet, i form av den nye skolehagen. Her har alle elevene vært med på å lage hagen, gjennom forskjellige oppgaver.

Se dette bildet i full størrelse
 - FULL SKOLEGÅRD Nok en gang var Tingsaker skole heldige med været, og mange hundre mennesker møtte opp for å delta på grendefest.

FULL SKOLEGÅRD: Nok en gang var Tingsaker skole heldige med været, og mange hundre mennesker møtte opp for å delta på grendefest.

Se dette bildet i full størrelse
 - ÅPNET Cecilie Knibe Kroglund.

ÅPNET: Cecilie Knibe Kroglund.

Rune Gunvaldsen og Inga Mari Hortemo har vært ansvarlige for skolehagen, og er veldig fornøyde med resultatet.

– Vi søkte etter midler fra den naturlige skolesekken, om da å lage en hage, forteller Rune Gunvaldsen.

Laget kassene selv

– Det har gått litt tid, og det var mye frem og tilbake i planleggingen, så det har gått noen måneder. Alle kassene er det sjuendeklassingene som har laget i grupper, så de var imponerende flinke.

Se dette bildet i full størrelse
 - STILTE UT Elevarbeider

STILTE UT: Elevarbeider

– De klassene som var mest engasjerte var først ute med å legge jord i kassene, så har egentlig alle hjulpet hverandre, forteller Inga Mari Hortemo.

– Alle klassene har fylt hver sin kasse, noen frø har vi sørget for at de har fått, og noe er kommet inn fra foreldre.

Lærerikt hagearbeid

Gunvaldsen og Hortemo forteller om hvor lærerikt det har vært for elevene å arbeide med hagen.

– Det er interessant å se i en hage, hvor mange fag som blir involvert. Vi ser jo kunst- og håndverkbiten, ved planlegging av kassene og plassering, noen klasser har navnene til plantene på både engelsk og norsk, og sjette klasse har skrevet informasjon om hver grønnsak. Det er også mye matematikk i forhold til hvor dypt frøene skal settes, avstander mellom frø, og utregninger på hvor lenge de må vanne med slange for at det blir nok.

Alle klassene hadde sine egne planter, og det var stor variasjon i plantene. Klasse 3A har arbeidet en hel del med hagen, og mange synes det var gøy å se hvordan de vokser fra dag til dag.

 - GØYALE AKTIVITETER Rundt i hele skolegården var det morsomme leker for barna.

GØYALE AKTIVITETER: Rundt i hele skolegården var det morsomme leker for barna.

– Vi har gresskar, agurk, kål og poteter forteller Mari (9), som går i klasse 3 A.

– Vi har jobbet litt med det, vært oppe og planta og sånt. Det har vært gøy.

Prosjektet som elevene nå er ferdige med har vært en flott opplevelse. Med 60.000 kr i midler fra den naturlige skolesekken, har elevene hatt praktisk og teoretisk undervisning innen bærekraftig utvikling, og lært masse om naturbruk. Fellesskap har vært ett nøkkelord gjennom prosjektet, og samarbeidet mellom klassene settes stor pris på, ble det sagt under grendefesten.

Lek og moro

Men hele ettermiddagen gikk ikke med til skolehagen. I henhold til tradisjonene, hadde sola funnet veien til Tingsaker skole under grendefesten, noe som var til stor glede for alle. Etter åpningen av hagen, sørget alle aktivitetene for at ingen skulle kjede seg. Du kunne spille fotball, kaste piler, fiske i fiskedammen, prøve lykken i lotteriet, eller få i deg litt god grillmat. Initiativ fra elever, foreldre og FAU var essensielt.

– Det er veldig gøy, jeg har nesten bare spilt fotball, selv om jeg syntes alt som er her er gøy, forteller Jesper (9).

Som vanlig var det en stor og flott utstilling inne, hvor elevenes arbeid gjennom skoleåret var stilt ut. Elevene har gjennom året jobbet med treverk, leire, maling, tegning og garn.

red@lp.no