Lillesand By- og Sjøfartmuseum presenterer gamle Lillesandsbilder:

1966 er den kaldeste vinteren Norge har opplevd siden år 1900. I Det var mye snø det året, ikke fordi det var mye nedbør, men fordi snøen som falt ikke smeltet. Det var kontinuerlig kaldt i 4 måneder frem til mars 1966.

Vinteren 1970 i Lillesand, er det flere av oss som husker. Den langvarige kulden i Norge, gjorde at myndighetene leide inn 2 bergingsfartøyer med isbryterkapasitet fra Norsk Bjergningskompani. Disse hadde ansvar for å bryte opp isen inn til kystbyene, blant annet Lillesand. De to isbryterne, «Salvator» og  «Hercules», sørget for at skipstrafikken kunne fungere ved å brøyte råk inn til byene. Derfor kunne utenlandske skip, sandbåter, koksbåter og fiskebåter fritte anløpe havnen i Lillesand, Dypvannskaia, Langbrygga eller Bjørumskaia.

Mange av oss som var barn og ungdom i Lillesand på 1960- og 70-tallet, brukte de kalde vintrene til å gå på skøyter, drive isfiske, spille ishockey, sykle eller gå lange turer på den tykke isen.

Tre -fire lillesandsungdommer gikk til og med på isen helt ut til Gås. «Vi hadde lest, og blitt inspirert av polarheltene Roald Amundsen og Fridtjof Nansen, og deres turer over Grønland og til Sydpolen. Gås ble på en måte vår Sydpol», sier en av disse, den gang unge, i dag.

«Vi startet om morgenen, hadde med oss niste, og gikk utover Storegabet, passerte Saltholmen og Malmen før vi svingte østover mot Gås. Det var skruis der ute, isflak som hadde takket seg og isblokker lå tett opp mot Gås. Vi plantet ikke noe flagg der, men vi var umåtelig stolte over å ha nådd «ekspedisjonsmålet» vårt. Det var en lang ferd hjem, det begynte å skumre da vi nådde Storegabet, og ikke så lite dramatikk da vi møtte isbryteren «Salvator» som brøytet råk, men vi nådde hjem. Dette var ungdommelig galskap, og ikke så lite risikofylt, så ville nok ikke gjort det i dag, men minnet om polturen til Gås, sitter fortsatt i minnet», sier en av disse unge våghalsene i dag, 52 år senere.

Og Gås eller Gåsa som mange kaller skjæret, er et større skjær som ligger ytterst mot havet sørøst for Lillesand, og er ifølge Store Norske Leksikon en del av en gruppe skjær som blir kalt Gjeslingene. Skjærene er ellers omtalt i diktet «Terje Vigen» av Henrik Ibsen, for det var her hovedpersonen i diktet rodde sin lille robåt på grunn, og ble oppbrakt der av et engelsk krigsfartøy. Dette var under Napoleonskrigen i 1807-1814, der Norge/Danmark deltok på Frankrikes side, og var i krig med England.

Så vil tiden vise om vi igjen får en langvarig kuldeperiode i Lillesand, som muliggjør aktiviteter på isen. I Bærum kommune blir det lagt opp trygge, merkede 8-9 km rundløyper på isen, og kommunens folk sjekker daglig, og loggfører istykkelse, kvalitet og vanntemperatur på fjordisen, og på nettsiden kan folk som ferdes på isen melde inn bekymringsmeldinger. Kanskje det kan være en ide om vi får en lang periode med kulde i Lillesand? For en ting er sikkert; det er helse og trivsel i aktivitet!

Godt Nytt År!

Emma Elisabeth Vennesland

Bildet er hentet fra Lillesand By og sjøfartsmusuems side på Agderbilder.no

Emma Elisabeth Vennesland Foto: Privat