Lillesand By- og sjøfartsmuseum presenterer gamle bilder:

Skipsfart, handel og tømmer har skapt vekst i Lillesand helt fra 1700-tallet. Dette var grunnlaget for den utstrakte nabohandelen med Danmark og Europa. Den virkelige storhetstid innen skipsbyggingen var mellom 1820 og 1870-årene da det var 7-8 skipsverft i drift i Lillesand. Seilskuter bygd i Lillesand, og med «Lillesand» i akterstavnen seilte på alle hav.

Tømmer var gull

Den store handelsvaren fra Lillesand og omegn var tømmer, og det var borti 20 sager i virksomhet. De kløyvde tømmer, og skar det til bord og bjelker, som ble fraktet på seilskuter til det europeiske markedet. Det heter seg at Amsterdam er bygd på eik fra Lillesands-området.

I retur kom korn, matvarer, produkter i leire, og ikke minst europeiske impulser. Det ser vi på byggeskikken i Lillesand; valmede tak fra Danmark, hollandske glaserte takstein, engelske skyvevinder.

Turistene kommer

Men alt tar en slutt, og da seilskutetiden var over, ble det stille i Lillesand og uthavnene. Men kystbåtene som gikk mellom Oslo og Bergen hadde anløp i byen, og brakte med seg både varer og turister. Knut Hamsun ble aldeles fascinert da han kom med kystbåten fra Oslo i 1890. Han skrev «Mysterier» i kvistværelset i pensjonatet i Harald Fjeldals hus, mens han skuet ut til Saltholmen.

Byen blir kjent. Flere kunstnere kommer hit.  Turismen overtar for skipsfarten. Det melder seg behov for overnattingssteder, for nå vil også middelklassen i de store byene hit. 6 pensjonater etableres på Justøya, i Lillesand finnes Hotel Norge, Grand Hotel i Strandgaten, Bondeheimen og flere pensjonater, blant annet i Harald Fjeldals hus.

Campingplass på Tingsaker

På 1920-tallet etableres det campingplass på Tingsaker. Først hvite pyramidetelt og firemannstelt, siden hustelt, og campingvogner. I dag dominerer bobiler og spikertelt og hyttene er svært populære. Mange av campinggjestene kommer igjen år etter år, og forteller at det ikke er sommer uten at de har vært innom Tingsaker i Lillesand.

Sørlandske hovedvei gikk forbi campingplassen, så i starten kom folk syklende og etter hvert med buss, tog eller bil. Etter hvert leide noen seg hus eller rom hos Lillesandsfamilier; altså datidens airbnb. Etter hvert kjøpte flere av dem seg sommerhus i Lillesand. Altså først leie, siden kjøpe.

Smeigedag i kveldssola på Skauerøya rundt 1920. Her har Sverre Flakk, Gundny Knudsen til venstre og Helmer Birk Knudsen helt til høyre slått seg ned sammen med venner for å nyte søndagsfreden mens postbåten damper ut fjorden og Storegabet. Foto: Ukjent

Kjendisene kommer til Lillesand

Som barn husker jeg godt da jeg gikk i Strandgaten en sommerdag, og plutselig ser jeg Anne Cath Vestly (1920-2008), som på den tiden var mest kjent som «Kanutten» i Barne-TV på NRK.  Jeg ble det som i dag kalles starstrucked. Familien Vestly leide hus i Skolegata, før de bygde hytte i Flørenes.

Og ikke nok med det; lenger borte i gaten gikk Lillebil Ibsen (1899- 1989) sammen med sin mann Tancred Ibsen.Han i ført sin karakteristiske bremlue med hvitt trekk. Og de hadde stø kurs mot Torvet, som den gang lå mellom Fiskebrygga og Harald Fjeldals hus.  Lillebil var kjent for sin vennlighet, sitt smil, sin bilkjøring, og for alltid å plukke ut de minste potene hun kunne finne på Torvet.  Ekteparet bodde først på pensjonat i Brekkestø, før de kjøpte seg sommersted i Flørenes, kalt «Fruens vilje». Huset er fortsatt i familiens eie.

Teaterhistorie i Flørenes

Selv husker jeg godt da Lillebil Ibsen fylte 85 år i 1984. Vi har nemlig fødselsdag på samme dag, 6. august. Jeg kjørte ut til Flørenes for å overrekke en stor bukett roser til henne med hilsen fra Agderposten.  Jeg var på den tiden journalist i avisen, og fikk ett av mine første store scoop. Det var å regne som et nåtidens Se & Hør oppslag.

I hagen var store deler av teater-Norge samlet for å feire en av sine største primadonnaer; Åse Bye, Per Aabel, Gøril Havrevoll, Wenche Foss og flere.  Det var teaterhistorie.

Huset t.v. er i senere tid kjent for sine eiere: Lillebil Ibsen (født Sofie Parelius Monrad Krohn; født 6. august 1899, død 22. august 1989) var en norsk skuespiller og danser. Tancred Ibsen (1893–1978) var en norsk offiser, flyver, filmregissør og manusforfatter. Ibsen brukte eiendommen, 'Fruens vilje' som sommerbolig, og er trolig i slektens eie fortsatt. Huset t.h., bygd ca 1905, tilhører Eivind Kolaas og Anne Køber. Han har aner til de første eierne, Konrad og Inger Sofie Mortensen. Eiendommen heter Breivig og blir brukt som sommerbolig. Foto: Ukjent

Kåre Willoch i shorts

Lillesand ble en magnet for mange kjente mennesker, på 1950-60-70 tallet, og vi som bodde her ble vant til å treffe kjente kulturpersonligheter, politikere, musikere på andre arenaer enn vi var vant til å se dem.

Markant Høyre-politiker, og senere statsminister, Kåre Willoch som alle var vant til å se i mørk dress, kom slentrende inn i shorts til Ruth på Tøystua eller innom Arild Mollestad på Texaco. De var på fornavn med hverandre.

Norges eldste rocker

Mette Janson fra NRK og hennes teatermann, Magne Bleness, hadde hus på Sandsmyra. Det hadde også foreldrene til en av Norges eldste rockere, Per Vestaby i CC Cowboys, og han er fortsatt å se i området.

Krigshelten Knut Haukelid bodde på Sundsodden i Blindleia, familien til Vendela Kirsebom har fortsatt hytte ved Justøybroa. Gunnar Haarberg, kjent programleder av «Kvitt eller Dobbelt» på NRK, med hytte i Grønnvika. Noen få nevnt, ingen glemt.

Å være i Lillesand, denne hvite, sjarmerende, gamle sjøfartsbyen, som ligger lunt bak holmer og skjær, og med blomstrende hager, gir trivsel og ro i sjelen. Her har alltid turister av alle slag kommet. Det spilte ingen rolle om du var statsminister eller vanlig borger, for under sommersolen i Lillesand var alle bare til stede for å nyte ferien.

La oss ta vare på byens egenart og sjel, slik at fremtidige generasjoner også vil finne veien til Lillesand.

God sommer!

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland presenterer hver måned «Gamle Lillesandsbilder» Foto: Privat

Bildet er hentet fra Lillesand By- og Sjøfartsmuseums sider på Agderbilder.no. Her er nærmere 3.000 bilder fra Lillesand digitalisert av Fotogruppen.