Mandag gjestet H.M. Kongens Gardes 3. gardekompani til Lillesand. 120 gardister marsjerte gjennom Lillesand sentrum, før de bød på drilloppvisning på Havnetomta.

Og det var det mange som ville få med seg. Over 1.000 fulgte med på den oppvisningen. Flere skoler og barnehager tok turen til Havnetomta.

«Oladrillen» består av musikk, synkronisert marsjering og sang. Geværkastingen og tommestuntet førte til ekstra jubel blant tilskuerne.

Det gikk også et sus gjennom publikum etter at de 40 drillgardistene avfyrte et løsskudd med geværene, noe som kom overraskende på de fleste. Mot slutten sang de «Norge, mitt Norge», til stor jubel etterpå. Mens de marsjerte ut, sang de «Norge i rødt, hvitt og blått», til trampeklapp fra publikum.

– Drilloppvisningen gikk veldig bra i dag. Også var det fantastisk å se så mye folk som møtte opp her i Lillesand. Det overrasket meg positivt, sier kaptein og kompanisjef Marita Sæther til Lillesands-Posten.

– Det er veldig fint med kombinasjonen av musikk og drill. Det er ikke så mange andre i verden som driver med akkurat det, sier Sæther.

Møtte slektninger

Blant publikum var Solveig Arnevig, som hadde tatt turen til Lillesand fra Eide. Hun er mormoren til gardist Amalie Arnevig Delin, som spilte valthorn i Lillesand.

– Det var kjempeflott. Håra reiser på armen seg, og jeg får tårer i øynene, sier hun.

På vei: Oppmarsjen startet utenfor NKOM. Foto: Christian Nørstebø

Etter oppvisningen vanket det en god klem til barnebarnet.

– Mamma har vokst opp på Eide, og jeg har vært her mye på sommeren opp igjennom. Det var gøy å komme hit og opptre, sier gardist Amalie.

Nordland, Sørlandet og Skottland

Gardistene i 3. gardekompani er Norges fremste representasjonsavdeling, og representerer Forsvaret, Kongehuset og Norge i inn- og utland.

– Gardistene blir blant verdens beste innenfor sitt fagfelt i løpet av de 12 månedene de avtjener verneplikten sin.

Kompaniet består av Gardemusikken og Drilltroppen. Det er 80 musikere og 40 drillgardister. Foto: Christian Nørstebø

Garden kom direkte til Sørlandet fra Nordland, der de fulgte kongeparet på deres fylkesbesøk. På sørlandsturneen skal de innom Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Mandal, Farsund, Arendal, Kjevik og Risør.

Og på sensommeren venter nye utfordringer:

– Hele august skal vi være i Skottland for å opptre på Edinburgh Military Tattoo, forteller Sæther.

– En drøm

Kompaniet består av Gardemusikken og Drilltroppen. Det er 80 musikere og 40 drillgardister. De er alle inne til førstegangstjeneste, og hadde innrykk i oktober.

– Jeg har drømt om dette siden jeg så det på TV da jeg vare liten, sier gardist Vilja Madeleine Kalsnes, som spilte signalhorn mandag. Hun fant onkelen til faren sin blant publikum i Lillesand.

Både Kalsnes og Delin er en del av signalkorpset.

– Vi var i Lillesand søndag også, og spilte under utdelingen av kongepokalen etter NM i sandvolleyball, sier Delin.

Kalsnes og Delin beskriver førstegangstjenesten i Garden som fin og variert.

– Vi får oppleve utrolig mye. Vi reiser mye, og sett mye mer enn man ellers ville ha sett, sier Delin.

Fornøyde med førstegangstjenesten: Vilja Madeleine Kalsnes (t.v.) og Amalie Arnevig Delin. Foto: Christian Nørstebø
Fikk klem av mormor: Amalie Arnevig Delin fikk skryt og klem av mormor Solveig Arnevig etter oppvisningen. Foto: Christian Nørstebø
Presisjon: Under drillen kaster en gardist et gevær, påmontert bajonett, bakover. En medsoldat tar imot. Se video av stuntet lengre oppe i saken. Foto: Christian Nørstebø
Postkortomgivelser: Garden på vei ned Nygårdsgata. Foto: Christian Nørstebø
Foto: Christian Nørstebø
Foto: Christian Nørstebø
Foto: Christian Nørstebø
Meet and greet: Etter oppvisningen var det satt av tid til mingling. Foto: Christian Nørstebø