Like etter borgertoget var det klart for folkefest på Emil Knudsens plass i Lillesand. Det var musikk, taler, revy og utdeling av priser.

Blant talerne var russepresident Marielle Githmark Kvanli:

– Ta vare på hverandre! Vær et medmenneske, bruk tid på venner og familie. Husk også de som ikke har så mange. Vi betyr så uendelig mye, alle sammen. Si hei, og gi et smil til de du møter. Det koster ikke så mye å ta en telefon eller sende en melding. Gå innom på besøk. Og husk, man trenger ikke alltid en invitajson, sa Githmark Kvanli fra scenen.

– Lillesand er kjent for for sitt engasjement og samhold. La oss fortsette og være gode forbilder for kommende generasjoner. La oss stå sammen, og vise at vi bryr oss om hverandre og at vi er villige til å jobbe hardt for å skape en bedre framtid, sa hun.

Blant talerne var russepresident Marielle Githmark Kvanli. Foto: Christian Nørstebø

– Kjære Lillesand: dere har vært tålmodige og rause med oss. Og nå lover jeg at det blir stille kvelder og netter. Nå senker roen seg, og dere skal endelig få nattesøvnen tilbake. Og vi kommer friske og opplagte til eksamen på fredag!

Premiering

Det ble delt ut fire premier under folkefesten.

Premien for beste innslag i barnetoget gikk til 3. klasse på Brentemoen skole. Klassen vant en tur til Dyreparken.

– De stilte med mye musikk, dans og glede, var begrunnelsen.

– Har dere øvd?, spurte konferansier Trond Are Gjone.

– Veldig mye, svarte Sigrid Østensen Lia.

– Synes du det var gøy?

– Jeg var faktisk ikke med på det!, svarte Valdemar Sandtrø Vetlesen.

Det vanket også premier til de tre beste kortesjeinnslagene i Borgertoget. Prisene var sjekker på 5.000 kroner fra Sparebanken Sør og Lillesands Sparebank. Prisene gikk til:

• Lillesand jenter fotball 2010 «Rockegruppe»: – Det var musikk, dans, sminke, entusiasme og begeistring, skrev juryen.

• Lillesand skolekorps, med sitt Ole Brumm-tema. – Gjennomført tema, synlige og fargerike, var begrunnelsen.

• Voksenopplæringen. – De stiller opp, og bidrar. Representerer mangfold, og det er viktig slik verden er i dag, skrev juryen.

Tale for dagen

Ada Sofie Austegard holdt tale for dagen:

– Vi er det eneste landet i verden som feirer landets fødselsdag med barnetog. Jeg tror også vi er det eneste landet i verden som på en slik festdag velger å spise barnemat. Du kan si mye fint om pølse, bolle og brus, men altså..

Austegard er initiativtaker til og leder av Stine Sofies Stiftelse. Hun brukte store deler av talen til å snakke om alvorlige tema som hun og stiftelsen jobber med.

– Hver uke får vi barn som kan fortelle om hva de utsatt for i Norge. Krigen vi alle tror er så langt unna, er mye nærmere. Og vi må tro det for å se det. Volden er her i vakre Lillesand, i Grimstad der jeg bor, i Oslo – ja, over hele landet. Statistikken sier det er ett barn i hver skoleklasse som får skikkelig juling eller opplever seksuelle overgrep.

Ada Sofie Austegard holdt tale for dagen: Foto: Christian Nørstebø

– Til dere voksne: Bruk all den godheten som bor i dere til å være snill med barn. Til dere barn: dere må også være snille med hverandre, si hei til hverandre og la alle være med på leken. For Norge er ikke bedre enn vi som bor her. Sammen kan vi utvikle den stolte og fantastiske nasjonen Norge er, slik at kommende generasjoner vil takke oss alle for innsatsen!

Alvorlig bakteppe

Konferansier Trond Are Gjone hedret fra scenen sine venner Petter N. Toldnæs og Teddy Moen, som nylig har gått bort.

– Jeg hadde to venner i Lillesand da vi flytta hit. Det var de som gjorde at vi flytta til Lillesand. I går var jeg i begravelsen til den ene. Og den andre døde i går. Vi kjenner dem, alle sammen. Nå må vi være glade i hverandre, og snakke med hverandre, og se fremover. Jeg trengte bare å si det, sa en preget Gjone fra scenen.

Han fulgte opp mot avslutningen av folkefesten:

– Plutselig skjer ting. Husk å se. Husk å bry deg. Husk å smile. Husk å engasjere deg.

Konferansier Trond Are Gjone. Foto: Christian Nørstebø
Sang: Susanna Melhus Terjesdottir fremførte «Solveigs sang» og «Ved Rondane», akompagnert av Erik Haugland Aasland på tangenter. Foto: Christian Nørstebø
Innslag fra Kulturskolen: Maria Konstanse Brovig Gunnersen og Valdemar Sandtrø Vetlesen. Foto: Christian Nørstebø
Trommestunt ved Skolekorpset Foto: Christian Nørstebø
Carl Jon Hansen og Kjell Jørgen Ribe fra Sanden Revyteater var innom og kommenterte fra scenen. De høstet mye latter fra publikum. Foto: Christian Nørstebø