«Hei alle sammen, og en spesiell hei til alle dere barna! Så moro og se hvor fine dere alle er i dag!!

I dag for 209 år siden ble Norge født. Jeg er 59 år, men på denne dagen, så blir jeg selv minnet på min egen barndom. Mikrofonen her er for eksempel innstilt på barnehøyde, ja.

Jeg elsker å feire 17.mai, det er den fineste dagen i året. Jeg synes faktisk at det er en finere dag en selveste julaften. Men da jeg var barn var nok julaften favoritten. For mamma var egentlig alltid litt streng på 17.mai. Hun ville så gjerne at jeg skulle være ren og pen. Men det var litt vanskelig for meg å gå med hvite strømpebukser, de ble jo så fort skitne.

17. mai er barnas dag så jeg tenkte min tale på denne dagen kunne handle om barn og barndom. Vi har jo alle hatt en barndom – og dermed så tenkte jeg at da henvender jeg meg til dere alle!

På Norges fødselsdag, så må jeg få si at Norges barndom absolutt ikke var av den enkle typen. Norge lå flere hundre år i en dansk mage. Det er et unormalt veldig langt svangerskap. Vær glad for at dere slipper det jenter!

Men det skulle bli verre. Danmark bare ga oss bort, som om vi bare var en presang. Og det til Sverige... Få kunne vel forvente annet, men Sverige strevde fælt med å være gode foreldre for lille Norge.

Svenskene stengte Norge inne, tok pengene våre, og vi fikk ikke lov til å gå ut i verden som oss selv.

Sånt vet vi skaper opprør. Så da Norge ble litt eldre så ville ikke Norge mer være del av Sverigefamilien. Norge pakket sekken sin, kjempet seg ut av den klamme svenske familien og så seg aldri tilbake. Norge var fri!!

Festdag med barnemat

I dag er Norge en av de få landene i verden hvor vi alle har lov til å si hva vi mener. Selv om det, på Facebook for eksempel, kanskje ville vært lurt å begrense det noe.

I dag tilhører Norge de rundt 25 prosent av alle land i verden hvor vi sammen kan bestemme hvem som skal lede landet. Selv om vi aldri blir helt enige om dagens ledere er de beste.

Vi er det eneste landet i verden som feirer landets fødselsdag med barnetog. Jeg tror også vi er det eneste landet i verden som på en slik festdag velger å spise barnemat. Du kan si mye fint om pølse, bolle og brus, men altså... :)

Men det hele skriver seg inn i en lang tradisjon. VI gjør det for barnas skyld. Norge har lang tradisjon for å sette barn – om ikke fremst, så hvert fall langt fremme.

  • Den aller aller første norske loven - etter at Olav den Hellige kristnet oss - er fra Gulating. Den sa at det var forbudt å sette barn ut i skogen. Det er dere som står her sikkert glade for.

  • Verdens første barnevernslov er norsk, og kom på 1800-tallet.

  • Verdens første var Norge - med et eget Barneombud. De følger med på at barns interesser blir ivaretatt i lovgivningen.

  • Norge er det første landet som la FNs barnekonvensjon, barns menneskerettigheter, inn i grunnloven.

  • Vi var blant de første med en lov som sa det var forbudt for foreldre å slå, fike, knipse eller klaske barn. 62 land i verden har det sånn. Fordi det er skadelig. Det er fortsatt lov i Australia, USA og England for å nevne noen, det er rart synes jeg.

  • Vi var også først i verden med et kurs og mestringssenter for voldsutsatte barn. Stine Sofie Senteret er fortsatt det eneste i verden. Og nå blir det, forhåpentlig snart, en egen avdeling her i Lillesand.

Norge er ganske sikkert et av de beste stedene i verden å være barn!

Fred, frihet og fellesskap

Men det har ikke alltid vært bra i Norge.

I dag synes jeg vi også skal tenke på de alle de som har mistet livet i krigen som var i Norge for mange år siden. Vi vant og det gjør at vi i dag kan feire denne fine dagen– i fred, frihet og i fellesskap.

Men det er sikkert noen her i dag som har kommet til Norge fordi de har opplevd krig i sitt hjemland. Noen av dere har kanskje mistet en venn, en kjæreste, en bror, en mor, en far eller søster i krig og flukt. Dette er virkelig deres dag også.

Det er få her som har opplevd hva det vil si å ikke være fri. Dere som vet hva krig er, må hjelpe oss andre å huske, slik at kampånden for fred og frihet - vekkes i oss alle.

For i vårt fredelige nabolag, har en stor og sterk russisk bjørn gått til angrep for å sluke Ukraina.

Ukrainas president Zelenskyj snakket om dette i talen sin til Stortinget i fjor. Han sa at han håpet at han en dag - kunne invitere oss nordmenn til et fritt Ukraina - for å feire deres nasjonaldag. Det tror jeg alle her håper at Ukraina skal få oppleve.

Men først skal vi kjempe sammen med Ukraina. For som Arnulf Øverland sier det i sitt dikt, og som jeg har omskrevet litt:

Vi må ikke sitte trygt i vårt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Vi må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv!

Juling

Jeg er bestemor, mamma og generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse. Og jeg vet gjennom arbeidet mitt i Stine Sofies Stiftelse at det er ikke bare var Norges barndom som var vanskelig. Mange barn i dette fine landet vårt, med så mange rettigheter til barn, har det dessverre vondt og vanskelig.

Mange barn opplever å leve i krigslignende tilstander i Norge og i norske hjem. Denne krigen gir barn lidelser som kanskje aldri helt vil kunne repareres – og forskning viser at den gir barn helt like skader som det vi normalt kaller krigstraumer.

Jeg snakker selvfølgelig om vold i nære relasjoner.

Hver uke får vi barn på SSS som kan fortelle om hva de utsatt for i Norge. Krigen vi alle tror er så langt unna, er mye nærmere. Og vi må tro det for å se det.

Volden er her i vakre Lillesand, i Grimstad der jeg bor, i Oslo – ja, over hele landet.

Statistikken sier det er ett barn i hver skoleklasse som får skikkelig juling eller opplever seksuelle overgrep.

Foreldre tenker kanskje ikke over hva et uforutsigbart bråsinne, bli gjort narr, stygge slengbemerkninger sagt i affekt, en fik – gjort ofte nok – at det skader.

Svært ofte har det skjedd i situasjoner der foreldre ble frustrert og provosert. Kanskje opplevde de at barna ikke viste nok respekt. Foreldrene er fortvilet over at de gikk over en grense, de er engstelige for om deres oppførsel er skadelig. Da kan jeg fortelle, Skjer det ofte nok så er det skadelig. Det viser all nyere forskning.

Barna som blir ofte blir utsatt for vold kan få symptomer på PTSD, depresjoner, blir urolig i kroppen og det kan få det vanskeligere med å lære nye ting.

Det er svært få foreldre eller andre voksne som vil barn vondt. Likevel så skjer det. Hvis du er en av dem. Da vil jeg at du skal finne en vei ut av det! Du kan endre deg. Be om hjelp. På nettet kan du faktisk finne den hjelpen. Sjekk ut nettsiden Dinutvei.no eller 10smartetips.no. Jeg velger å gjenta, Dinutvei.no eller 10smartetips.no.

Der kan du få hjelp til å bli en bedre foreldre eller voksen. For det finnes gode måter å veilede barn på, uten å bli sint og slem.

Og vi kan alle bidra til at alle barn skal ha det bra. Vi trenger ikke å gå rundt å mistenke hverandre. Men vi kan alle se barna. Nå som det er vår og snart sommer trekkes vi ut av husene våre. Bare se på dagen i dag, vi er alle samlet.

Du som enkeltmenneske og voksen kan gjøre så lite for at det kan bli bedre for barna her i Lillesand. Et hyggelig «HEI» og et smil koster deg så lite, men det kan gjøre så mye for et barn og spesielt det barnet som er utsatt for vonde ting og som kan føler seg veldig alene.

Dagen i dag, barnas dag, Norges dag, kan være dagen å begynne med alltid ett hei og et smil når vi møter barn.

For, vi må ikke sitte trygt i vårt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Vi må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv!

Vitamininnsprøytning

Vi i Stine Sofies Stiftelse har satt kjærlighet, oppmerksomhet og mestring øverst på Stine Sofie Senteret. Her kommer barn fra hele landet. Alle barn ville blitt helt overveldet av all den oppmuntring og heia-ropene som barna på senteret får. MEN «våre barn» – de trenger det ekstra mye – noen av dem har fått alt for lite oppmuntring, glede, varme og omtanke. Vi gir dem «ekstrem oppmuntring» slik at hverdagen videre skal kunne bli noe lettere. Vi gir dem rett og slett en skikkelig vitamininnsprøytning.

Og det vi ser er følgende:

  • Den tilbaketrukne og stille, finner plutselig en stemme.

  • De som ikke klarer å sitte stille, finner ro.

  • Den som strever med aggresjon, blir fredelig.

  • Den som er ensom, får nye venner.

Dere skjønner: En av hemmelighetene for barn som har spesielle erfaringer er å få tilgang til det normale!

Og snart, forhåpentligvis, om ikke vann-regningene fortsetter å bli himmelhøye kommer vi forhåpentligvis snart til deres nabolag, Kaldvell. Kan tro vi gleder oss til den dagen alt står ferdig og vi kan invitere alle i Lillesand på en «åpen dag» slik at vi kan vise frem hvor fint det er blitt. Barna «våre» fortjener denne nydelige plassen.

Vær snille med hverandre

Til dere voksne: Bruk all den godheten som bor i dere til å være snill med barn. Til dere barn: dere må også være snille med hverandre, si hei til hverandre og la alle være med på leken.

For Norge er ikke bedre enn vi som bor her. Sammen kan vi utvikle den stolte og fantastiske nasjonen Norge er, slik at kommende generasjoner vil takke oss alle for innsatsen!

Gratulerer med friheten alle sammen. Husk å bruke den til det beste for barna!»