På dagens bilde ser vi havnen i Lillesand i 1950, kanskje en novemberdag.  Fiskebrygga tar imot fisk fra lokale fiskere. Det er få mennesker og et hverdagsliv som var et helt annet enn i 2023.

Selv om det ikke er så mange år imellom, 73 for å være eksakt, er det et «hav» av utvikling. De fleste kvinner var i 1950 hjemmeværende, og det å være husmor var et heltidsyrke. Omsorgsoppgavene for barn og familiens eldre tilhørte hjemmet. Mange kvinner gikk på husmorskolen der matlaging, rengjøring og sykestell stod på timeplanen.

Samfunnsutvikling

- Det har vært en samfunnsutvikling og stor endring fra 1950 og frem til i dag.  Husmoryrket var på 1950- og 60-tallet et heltidsyrke, og det var travle dager for husmoren for å få dagliglivet til å fungere for familien. I november var det alltid mye som skulle gjøres; blant annet slakting av gris og lam, og grundig rengjøring av huset.  Barna ble sysselsatt med å lage sine egne julegaver, sier Tora Løvdal Buestad. Hun var mangeårig husstellærer i Kristiansand på 1960- og 70-tallet, og senest rektor ved Møglestu Husmorskole.

At husmoryrket var et heltidsyrke på 1950- og 60-tallet, ga seg utslag i læreplanene for husmorskolene. - Alt som foregikk i hjemmene var med i utdanningen; fra matlaging, sykestell og rengjøring til partering av slakt og vedlikehold av tekstiler og møbler. Konservering av mat var en viktig del av undervisningen, blant annet salting, safting , sylting og hermetisering, for det var jo først på slutten av 1950-tallet det var mulig å skaffe seg fryseboks, sier Løvdal Buestad.

November merkes på kroppen

Mange kan nok oppleve november som en litt trist måned med mange mørke og regnfulle dager.  Det er mer uvær, ikke bare regn, men også storm og kraftig vind, og havet går hvitt. Man holder seg mer innendørs, fyrer i ovnen og tenner stearinlys. Det er så som så med tiltakslyst. I byens gater er det mer stille enn vanlig. November er starten på denne vintertrenden.

Men november bærer også noe positivt i seg. Noen går på jakt, andre fisker hummer. Noen gleder seg over å se fargene i naturen, de siste rosene i hagen eller trekkfuglene som samler seg i flokk.

November er starten på vinteres sosiale aktiviteter. Folk liker å treffe hverandre i mørketiden. Det nytes fårikål, rakfisk, hummer og lutefisk rundt mangt et bord . Flere begynner også å tenke på juleforberedelser.

Løvfallstid

– I naturen skjer det store endringer, forteller Jorunn Årstøl Stålsett. Hun har vært mangeårig leder er av Naturvernforbundet i Lillesand.

– Alt som skal vokse og gro er avhengig av lys. Mindre lys gir mindre vekst. Busker og trær samler plantenæring (grønt klorofyll) fra bladene i sine grener og stammer, slik de kan brukes neste år, og gi nye blader, blomster og vekst. Det eneste som blir igjen i bladene er fargestoffet, og det gir de gule, brune og røde bladene som etter hvert faller fra trærne, slik det er nå, sier Stålsett.

Annen tid

Det er en annen tid i dag. Kvinner er yrkesaktive, barna går i barnehage og på skolefritidsordning etter skoletid. Det finnes utallige fritidsaktiviteter å velge mellom. Hverdagene er preget av travelhet og tidspress. Hjemmene kan nesten sammenlignes med en flyplass der det er landing og «take off» hele tiden.  Men selv om hverdagen er blitt mer hektisk, er den også blitt mer lettvint med langåpne butikker, stort utvalg av ferdigmat og levering av mat på døren.

Likevel er det godt å se at den yngre generasjon blir stadig mer interessert i sine røtter, og ønsker å lære gamle tradisjoner som veving, strikking og toving av ull til å lage mat fra bunnen av.  Disse aktivitetene gir alenetid, ro og tid til å senke skuldrene. Og det er godt i en travel hverdag!

God november!

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland Foto: Privat

Bildet er hentet fra Lillesand By- og Sjøfartsmuseums sider på Agderbilder.no. Her er nærmere 3.000 bilder fra Lillesand digitalisert av Fotogruppen.