Gorm Helge Grønli Rudschinat og Eli Solgaard ble hyllet for deres arbeid med Bronseplassen under kulturkvelden i Lillesand. (arkivfoto)
Gorm Helge Grønli Rudschinat og Eli Solgaard ble hyllet for deres arbeid med Bronseplassen under kulturkvelden i Lillesand. (arkivfoto)

Kulturprisen til Bronseplassen

Lillesand kommunes kulturpris for 2016 gikk til Bronseplassen ved Eli Solgaard og Gorm Helge Rudschinat Grønli.

Lillesand kommunes kulturpris har vært delt ut siden 1979. Den kan gis til personer og grupper fra Lillesand som har utført et banebrytende kulturelt eller kulturhistorisk arbeid; som utøver, pedagog, forfatter, organisator eller administrator.

Juryen har i år bestått av Arne Thomassen, ordfører, Siren Thorvaldsen fra helse-, kultur- og velferdsutvalget, og Ingjerd Modal fra det frivillige kulturlivet. Juryen hadde 10 kandidater å velge mellom.

Årets prisvinner er ifølge begrunnelsen en institusjon som har fått stor betydning, ikke bare for Lillesand og Sørlandet, men er blitt kjent utenfor landets grenser for sin historiske formidling og kunnskap. Institusjonen har utført og utfører fortsatt et banebrytende kulturhistorisk arbeid med et nedslagsfelt som trekker til seg interessenter ikke bare fra Norge, men fra store deler av Europa:

”Prisvinnerne har bygd opp Bronseplassen, Norges eldste rekonstruerte bronsealdergård. Den ligger i Høvåg og sto ferdig i 1994. Grundig forskning på bronsealder resulterte i romanen ”Sjamanens Hest”. Dette ga ideen til å bygge bronsealderlanghuset og visualisere det lille samfunnet de skrev om i romanen.

Terrenget rundt er uberørt slik det var i bronsealderen. Her finner du godt merkede naturstier. Takket være det milde draget fra Kvåsefjorden vokser det flere varmekjære vekster i området. Du kan også oppsøke noen av offerstedene på boplassen. En av stiene fører til stammens utsiktspunkt. Herfra har du en storslått utsikt mot Skagerak.

I 1997 åpnet Bronseplassen en ny avdeling fra vikingtid. Her kan du se rekonstruksjoner fra det berømte Osebergfunnet: Det store vikingteltet, den gedigne dragesengen og flere bruksting fra vikingtid. Nytt av året 2008 er grindhus-smia. Midt i juli samles vikinger fra hele Europa på Bronseplassen til vikingmarked og håndverkstreff. Dette har eksistert siden 1997 og er et samarbeid med Agder Vikinglag.

Bronseplassen driver et allsidig tilbud: De driver omvisning for skoleklasser. Elevene får oppleve en bronsealderboplass og føle hvordan hverdagen kan ha vært for over 3000 år siden. En skoletime ved ildstedet i langhuset, og vandring gjennom vikingtid med kopier fra Osebergfunnet.

De arrangerer opplegg for cruisegjester og firmaer. De arrangerer etegilder med tilhørende aktiviteter, og de arrangerer kurs under vikingmarkedet i samarbeid med vikinglaget.

Foruten Bronseplassen og Vikingmarkedet har prisvinnerne markert seg på flere felt, med bl.a. følgende prosjekter:

*Flere bokutgivelser, deriblant Sjamanens hest og Min fars krig

*Den siste konge på Agder, historisk spel som ble framført i 2009

*Produksjon av kunsthåndverk i form av smykker, keramikk og vevarbeider

Prisvinnerne er fortsatt aktive”.

Prisen som ble gitt til Eli Solgaard og Helge Gorm Rudschinat Grønli er en modell av Lofthusmonumentet To like og diplom. 

Les mer om kulturkvelden og reaksjonene på pristildelingen i tirsdagens utgave av Lillesands-Posten