Årets 17. mai-komité: Ørjan Knutson (f.v.), Dina Helen Stendal, Bjarte Olsen, Mona Storevold Haldorsen, Knut Tveit og Inger Vollstad.

Slik blir 17. mai i Lillesand: Håper på gøyale påfunn

Det blir både båt- og traktorkortesje i Lillesand 17. mai. Om din familie skal finne på noe sprekt, ønsker 17. mai-komiteen å høre fra deg.

Selv om det verken blir borgertog, barnetog eller folkefest, har 17. mai-komiteen i Lillesand planer om å skape en dag som begeistrer innbyggerne.

Komiteen håper familier og enkeltpersoner i Lillesand tar initiativ til spreke påfunn, som kan løfte dagen for alle. Ditt initiativ kan til og med tas med i det offisielle programmet, om du tar kontakt med komiteen og deler dine planer.

– Vi ønsker input fra befolkningen, de som har tenkt til å finne på noe gøy. Vi vet at Justøy bygdelag planlegger en traktorkortesje fra Sundet til Brekkestø. Det blir tatt med i programmet, og vi har plass til flere slike ting, sier Inger Vollstad.

Salutt, flaggheising og kransenedleggelser vil finne sted som normalt. Haukom anlegg starter dagen med salutt, før det legges ned krans ved Hans Jacob Grøgaards minnestein.

Komiteen og to trommeslagere fra Hornmusikken går deretter i takt ned til rådhusparken, hvor ordfører Einar Holmer-Hoven skal legge ned krans. Her skal også Signe Ann Jørgensen, dagens hovedtaler, dele sine tanker med Lillesands befolkning.

Det musikalske bandet Kolekvinten vil spille både mellom kransenedleggelsene, og etter Jørgensens tale.

Klokken 13 er det planlagt at hele Norge skal ta til sine hager, balkonger, plattinger eller fortauskanter og sammen synge nasjonalsangen «Ja, vi elsker dette landet».

Program, 17. mai Lillesand

Program 17. mai i Lillesand

07.00 Salutt ved Haukom Anlegg AS

Vestre Moland Kirke:

 Blomster ved minnebautaen for Eidsvoldsmannen Hans Jacob Grøgaard ved Ørjan Knutson

 Bekransning av minnebautaen ved Knut Tveit

 Kolekvinten spiller

07.30 Havnetomta:

 Bekransning av Lofthusmonumentet ved Hege Marie Holte

07.45 Rådhusparken:

 Bekransning av minnebautaen og blomster på minnesmerket for mannskapet på ubåten Orzèl og minnesmerket over politifullmektig Nils Onsrud ved ordfører Einar HolmerHoven

 Tale for dagen: Signe Ann Jørgensen

 Kolekvinten spiller

11.00 Vestre Moland Kirke – parkeringsplassen

 Drive-in gudstjeneste v/prost Steinar Floberg som er liturg, kantor Vindholmen på keyboard, og Therese Gabrielsen på fløyte.

11.00 Naudesundbroa

 Båtkortesje starter turen mot Verven, Lillesand, og møter Skjærgårdstjenesten og veteranbåter fra Blindleia kystlag utenfor Kassenkanalen. Disse vil lede kortesjen i «5 knops fart» med ankomst Lillesand ca 12.45. Det oppfordres til at alle som har båter og lyst, til å bli med på hele eller deler av kortesjen, evt. møter opp i havnebassenget før kl 13.00.

11.30-12.30 Dovreheimen og Sjømannshjemmet

 Lillesand Skolekorps spiller ved Dovreheimen og Sjømannshjemmet, og marsjerer videre ut til Verven

13.00 Salutt ved Haukom Anlegg AS

 Skolekorpset ønsker båtkortesjen velkommen

 Skolekorpset spiller «Ja, vi elsker», og alle oppfordres til å synge sammen med hele Norge, enten de er i båt, hjemme i hagen eller på balkongen,

 Skolekorpset spiller og marsjerer inn til sentrum

15.00 Sundet, Justøy

 Traktorkortesje på Justøy i regi av Bygdelaget

Utfordrende: Komiteen medgir at det har vært utfordrende å utarbeide et program for årets nasjonaldag.

Båtkortesje og skolekorps

Noen timer før allsangen begynner det som kan bli dagens store høydepunkt – en båtkortesje fra Naudesundsbrua til Verven. En kortesje som er åpen for alle som har lyst å delta.

– Båter kan hekte seg på underveis. Det vil også være gøy om folk står på land langs Blindleia og hilser på båtene, sier Knut Tveit, som har store forventninger til kortesjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vet at skjærgårdstjenesten har spreke planer for hvordan de skal pynte sin båt.

På Verven vil båtfolket bli møtt av et spillende skolekorps. Skolekorpset skal i løpet av nasjonaldagen også spille utenfor Lillesand bo- og aktivitetssenter og Sjømannskirka.

Komiteen understreker at det ikke skal være publikum på land på Verven, mens skolekorpset spiller.

Drive-in-gudstjeneste

Arrangementskomiteen har også latt seg inspirere av de mange drive-in-arrangementene, som har dukket opp under koronapandemien.

17. mai blir det derfor drive-in-gudstjeneste på parkeringsplassen ved Vestre Moland kirke.

Krevende

Komiteen medgir at det har vært utfordrende å utarbeide et program for årets nasjonaldag.

– Det har vært skikkelig vanskelig. Det er trist at det ikke blir folkefest eller barnetog, men sånn er det. Vi kommer nok til å huske på årets nasjonaldag, i det minste, sier Tveit.

– Selv om dagen blir noe helt utenom det vanlige, så skjer det en hel del. Programmet inneholder noe for de aller fleste, sier Dina Helen Stendal.

Høvåg

Programmet for 17. mai i Høvåg finner du HER.