KRANSNEDLEGGING: 10. klassingene Dennis Øverlid og Elsa Bytyqi vil legge ned krans ved bautaen på Tobias’ Jorde 17. mai. Seremonien kan også ses på det digitale programmet du vil finne på kommunens hjemmeside. Foto: Bjørn Vidar Lie

Slik blir 17. mai på Birkeland

Det blir hverken tog eller folkefest, men flere av de faste programpostene vil bli gjennomført.

Årets 17. mai-program på Birkeland starter som vanlig med salutt klokka 07.00. En time senere heises flaggene på kommunens flaggstenger. På Tobias’ Jorde og ved Birkenes sykehjem vil det være speidere som står for flaggheisingen, akkompagnert av henholdsvis Birkeland musikkorps og Birkenes Hornmusikk. Umiddelbart etterpå vil 10. klassingene Elsa Bytyqi og Dennis Øverlid legge ned krans ved bautaen, med navnene på birkenesingene som ofret livet under andre verdenskrig.

Korpsene marsjerer

Omtrent klokken 08.30 vil bygdas tre korps marsjere rundt i boligfeltene på Birkeland, slik at flest mulig kan få oppleve korpsmusikk fra hagen eller verandaen sin.

– Komiteen anmoder på det sterkeste både alle om å overholde gjeldende smittevernregler dersom de møter opp langs marsjrutene for å få et glimt av korpsene, skriver sekretær i hovedkommiteen, Bjørn Vidar Lie.

Korpsene vil marsjere fram til cirka klokken 11.00.

Marsjruter for korpsene

Birkeland Musikkorps

08.45-11.00: Natveitåsen – Gamle Valstrand – Kleivstykket – Ospekollen

11.45-13.00: Speidervegen – Birkenes sykehjem

Birkenes Hornmusikk

08.30-10.00: Nordåsen Terrasse – Nordåsstien, Nordåsvegen – Smedens Kjerr – Birkenes sykehjem

11.45-13.00: Herefoss

Old Stars

09.00-11.00: Tøane – Morhommer – Rennehaven – Berse

12.30-13.00: Birkenes sykehjem – Strøget – Møllebekken

NB! Alle tidspunktene er «cirkatider».

Drive-in gudstjeneste

Klokken 11 er det klart for tidenes første drive-in gudstjeneste i Birkenes. Den finner sted på parkeringsplassen ved Birkenes kirke.

– Pynt gjerne bilen og ta med flagg!

Umiddelbart etter gudstjenesten starter korpsene på dagens andre marsjetappe, som varer fram til cirka klokka 13.00.

– Klokken ett oppfordres hele Birkenes til å skru på NRK1 og stemme i «Ja, vi elsker» sammen med Det Norske Solistkor. Vi synger 1., 7. og 8. vers. Kirken oppfordrer til felles bilkortesje tilbake til sentrum etter gudstjenesten.

Lager video

Ettersom det er forbudt med innslag som kan samle store folkemengder, blir det ingen taler fra utescenen eller leker for barna på Tobias’ Jorde. Også den populære folkefesten i Birkeneshallen er avlyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I stedet har hovedkomiteen og festkomiteen alliert seg med videokompetente krefter i bygda og produsert et digitalt program. Her blir det tale for dagen av Linda Hye, kransnedleggelse og tale av 10. klassinger fra Valstrand skole, underholdning og levende naturbilder fra Birkenes. Det digitale programmet vil bli gjort tilgjengelig på kommunens hjemmeside om morgenen 17. mai.