Her ligger det som oftest både spiselig og uspiselig sopp. En ypperlig anledning til å lære mer.
Her ligger det som oftest både spiselig og uspiselig sopp. En ypperlig anledning til å lære mer.

Soppkontroll i Holta

I år bugner skogene av sopp både giftige og spiselige. Det er sesong for soppkontroller.

For tredje år på rad vil Aust-Agder Sopp og Nyttvekstforening ha soppkontroll i Holta førstkommende søndag formiddag.

Da kan soppinteresserte i Lillesand og omegn komme å få kontrollert soppfangsten sin.

–Først vil det bli en liten tur i skogen sammen med en soppkontrollør, forteller Elisabeth Lund som skal stå for kontrollen sammen Gerd Bakke. De er begge godkjente soppkontrollører.

I år er planen å gå litt mer inn i skogen, ikke bare langs lysløypa. Og folk må også gjerne gå på egenhånd.

Utstilling

Lund forteller også at det i forbindelse med kontrollen vil være en liten utstilling av forskjellige giftige sopper og selvfølgelig vil det også ligge spiselige sopper på bordet.

I år har det vært en del sykehusinnleggelser fordi folk fra Østen har tatt feil av hvit fluesopp og annen spiselig hvit sopp som finnes i deres hjemland.

–Derfor vil vi ha med oss hvit fluesopp slik at soppsankere kan få kan få studere den og dermed holde seg unna den.

Sopp er ikke bare matsopp og giftig sopp. Det finnes sopper som mange bruker til å lage farger av som man igjen kan bruke til farging av garn. Også det kan man få se i utstillingen.

Skogens gull

Elisabeth Lund oppfordrer folk til å ta en tur i skogen hvor man kan finne mengder av kantareller, skogens gull. Den er en delikatesse som de fleste kan.

Ved å gå på soppkontroll kan man lære seg andre spiselige sopper som er vel så delikate som kantarellen så som steinsopp, kremler og piggsopp.

–Mange følger med på soppgrupper på Facebook og andre sosiale medier i dag, sier Elisabeth Lund, men det er fremdeles mange mennesker som ikke er på Facebook. Disse kan ha god nytte av å gå på en slik soppkontroll som vi skal ha i Holta til søndag.

I fjor var sommeren nokså tørr og det var lite sopp å finne, men allikevel dukket det opp en del mennesker på soppkontrollen med sopp i kurven I år har det imidlertid vært en litt mer variert sommer så kurvene kan lett fylles av, forhåpentligvis, god og spiselig sopp.