Kari Danielsen, Eva M Eikeland, Elfrid Nordbø og Grete R Tveit
Kari Danielsen, Eva M Eikeland, Elfrid Nordbø og Grete R Tveit

Starter ny barnekirke i Frikirken

Denne helgen går startskuddet for Lillesand Frikirkes nye storsatsning på barn og familier, Barnekirken. Etter et år med målrettet planlegging og praktiske forberedelser er barnelederne i Frikirken mer enn klare til å ønske alle barn fra 3 til 12 år velkommen.

Onsdag kveld var lederne samlet for å gjøre de siste forberedelsene til søndagens åpning. Det er en forventningsfull gjeng med ledere som har brukt de siste månedene på å pusse opp grupperommene og den nye inngangen som barna skal få glede av å bruke i underetasjen i Frikirken.

{{imageLeft}}{{imageLeft}}

Undervisningsopplegg, leker og egne bøker til barna er kjøpt inn og ligger klart til bruk. Selve opplegget er amerikansk og produsert av Awana som er en verdensomspennende misjonsorganisasjon med arbeider i over 120 land og 47 000 menigheter. Her i Norge har bl.a. Frikirkens barne- og ungdomsorganisasjon bidratt til en oversettelse tilpasset norsk kultur og språk.

{{imageLeft}}

Det som er unikt med Awana er den sterke vektleggingen av at menighetens bidrag først og fremst er å styrke hjemmet i deres evne til å formidle troen på en sunn og troverdig måte til barn og unge.

Kari Danielsen, Eva M Eikeland, Elfrid Nordbø og Grete R Tveit
Kari Danielsen, Eva M Eikeland, Elfrid Nordbø og Grete R Tveit

Awana har over tid utarbeidet en modell som har vist seg som en suksessoppskrift når det gjelder trosopplæring blant barn og ungdom. Denne modellen inneholder tre element:

* Bibel, med en bevisst og planmessig undervisning fra 2-18 år.

* Grupper, hvor samtale og spørsmål er viktige ingredienser, men hvor betydningen av relasjoner er bærende.

* Lek og moro, systematisert og planmessig lagt til rette.

I Lillesand Frikirke vil Barnekirken inneholde tre aldersinndelte grupper. Cubbies for 3-5 åringer, Sparks for 1.-4. klasse og T&T for 5.-7. klasse. På hver av disse gruppene vil det være to til tre ledere i tillegg til en aktivitetsleder hver gang. Da skjønner man fort at dette er et ressurskrevende arbeid som drives av en stor gruppe av frivillige. Dette en noe vi som menigheten ønsker å prioritere mye ressurser på fordi vi synes det er et av våre viktigste oppdrag å hjelpe foreldrene med trosopplæringen og gi barna muligheten til en sunn og reflektert tro.

Lillesand Frikirke har i mange år drevet den tradisjonelle søndagsskolen i forbindelse med formiddagsgudstjenestene. Denne har også vært godt besøkt av mange barn, men det har vært vanskelig å rekruttere ledere og det har derfor vært tungt å drive. Vi bestemte oss for cirka et år siden at noe måtte gjøres. I november i fjor sendte vi derfor syv frivillige ledere på inspirasjonstur til Minnesota, USA. Her fikk vi mange gode idéer til hvordan vi praktisk kan lage en barnekirke som barn elsker å være en del av. Siden den gang har vi både arrangert egen inspirasjonskveld og deltatt på den nasjonale Awana konferansen, for å forberede oss på å starte vår egen Barnekirke høsten 2019. Siden i vår har vi klart å øke fra 5 til 18 ledere og mye av årsaken er nok mer definerte oppgaver og opplevelsen av at mange er med å dra i samme retning for noe alle synes er viktig – barna våre. Og nå er altså tiden for oppstart endelige kommet og vi gleder oss stort til å komme i gang. Vi håper selvsagt mange barn vi besøke oss og undersøke dette tilbudet.

Rune R Daltveit,

hovedpastor Lillesand Frikirke.