Bilde av Lillesand kirke. Foto: Arkiv

Den fjerde nattevakt

Båten var allerede langt fra land, og den kjempet seg fram i bølgene, for det var motvind. Men i den fjerde nattevakt kom han til dem, gående på sjøen.

Evangeliet etter Matteus 14, 24-25

Dramatikk på sjøen. Det finnes mange fortellinger om det. En av dem skal leses i kirkene kommende søndag. Den er unik og må sies å høre til de mest fantastiske sjøfortellinger.

Fortellingen handler om en båt på Gennesaretsjøen. Ombord var Jesu disipler. Jesus var ikke i båten. Han var gått opp i fjellet for å være for seg selv og be. Da kvelden kom, var han der alene.

Båten var allerede langt fra land, og den kjempet seg fram i bølgene, for det var motvind. Men i den fjerde nattevakt kom han til dem, gående på sjøen. Da disiplene fikk se ham der han gikk på vannet, ble de skrekkslagne. «Det er et gjenferd!» sa de og skrek av angst. Men i det samme talte Jesus til dem: «Vær ved godt mot! Det er jeg, vær ikke redde!»

Da sa Peter til ham: «Herre, er det deg, så si at jeg skal komme til deg på vannet.» «Kom!» sa Jesus. Peter steg da ut av båten og gikk på vannet bort til Jesus. Men da han så hvor hardt det blåste, ble han redd. Han begynte å synke, og ropte: «Herre, berg meg!» Straks rakte Jesus hånden ut og grep fatt i ham og sa: «Du lite troende – hvorfor tvilte du?» Så steg de opp i båten, og vinden stilnet. Men de som var i båten, tilba ham og sa: «Du er i sannhet Guds Sønn!»

Les også
Forteller om gode og onde dager etter at Dagfinn ble lam

Slik lyder fortellingen. Den er unik, men det unike ved den er ikke den fysiske bølgehøyden eller styrken på motvinden målt i meter pr. sekund. Fiskere på denne og andre sjøer kan ha opplevd høyere bølger og sterkere vinder uten at vi fremdeles husker og hefter oss ved hendelsen etter to tusen år.

Men denne hendelsen blir husket. Kristne av alle generasjoner har lest seg selv inn i fortellingen om båtferden på Gennesaretsjøen. Plassert seg selv ombord i båten og møtt bølgene, kaoskreftene som herjet i virkeligheten rundt dem. Til tider har bølgene vært truende høye, skapt uro og angst. Motvinden har vært hard å kjempe mot.

Men mange vitner også om at de er blitt holdt oppe av trøstens ord. Som til de første disiplene har Jesus kommet dem nær og sagt: «Vær ved godt mot! Det er jeg, vær ikke redde!»

Det var i den fjerde nattevakt Jesus kom til disiplene. I den inndeling av døgnet som Matteusevangeliet holder seg til, var den fjerde nattevakt timene mellom tre og seks om morgenen. Det var mørkt, og først mot slutten av nattevakten demret et svakt morgengry. Vi kan spørre om hvorfor Jesus ikke kom før. Det har vi ikke noe svar på. Men når vi henter fortellingen hjem til vår tid, kan vi finne noe trøstende i det også. Mange godt voksne blant oss ligger våkne i tre, fire, femtiden om morgenen og strever med å få sove. Hos noen kverver vonde tanker i hode. Når virkeligheten oppleves som mest kaotisk, kan det være godt å minne om at Jesus vil være nær med sin fred også i den fjerde nattevakt.

I Lillesand kirke får predikanten hjelp av kirkekunsten når den kommende søndagsteksten skal utlegges i gudstjenesten. Jesus og den synkende Peter er motivet på kirkens alterbilde. Under bildet står ordene: «Jesus Kristus er igaar og i dag den samme, ja til evig tid.» Bildet er malt av Christen Brun i 1889 etter et maleri av Bernhard Plockhorst. Originalen finnes i Dreifaltigkeitskirche i Hannover.

Leif Møller-Stray

Artikkelen fortsetter under annonsen.