Foto: Tore Ellingsen

Helt grønn

Ukens Stangeby

Ja, nå er jeg også blitt helt grønn. Noen vil kanskje påstå og si at det har jo du vært hele livet. Mulig det, men jeg mener ikke «sånn» grønn. Jeg mener helelektrisk. Fra å ha kjørt dieselbil i mange år har jeg nå gått over til å kjøre elektrisk.

Hvordan kunne det gå til?

Nei si det! I alle fall sitter jeg nå her bak rattet i en bil som nesten ikke gir en lyd fra seg. Det er så stille at jeg til og med kan høre hva kona sier, uten høreapparat. Kanskje ikke noen fordel, jeg vet ikke jeg. Får se hvordan det blir etter hvert.

Dieselen var nå blitt så dyr at en tur til hovedstaden kostet uhorvelig mye penger. I tillegg rant det ut penger fra kontoen vår og rett inn på bompengeselskapenes velfylte kontoer. De må vel være velfylt når det gjennom Vestfold er bommer nesten for hver hundrede meter, i alle fall føles det sånn.

Ja, men strømmen er også blitt kjempedyr, vil nok mange si. Også jeg må innse det. Nesten sånn at hvis vi skal ut å kjøre med bilen må vi tenke på om vi har råd til å dusje den dagen. Da må det prioriteres, får heller lukte litt da. Gjør kanskje ikke så mye når du sitter i en innelukka bil med den innelukta.

Noe negativt er det også med el-bil. Man blir lett sittende å se på instrumentet som teller ned antall kilometer som det er igjen på batteriet. Det en burde gjøre i stedet, er å se på veien, det er tross alt der en befinner seg, også med en el-bil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og så har vi ladingen da! Med diesel var det fort gjort å fylle tanken, et par tre minutter var nok så var bilen klar for nye 800 til 1000 kilometer. Man hadde så mye å gå på at man gadd ikke å tenke på rekkevidden en gang.

Litt annerledes med el-bil. Med full tank, unnskyld, batteri, kan man kanskje kjøre 500 kilometer hvis man er heldig og forsiktig med strømbruken. Ikke bruke for mye strøm på luksus for eksempel. Hvis vi skal kjøre langt må vi også legge inn noen ladepauser. Det er en drøy halvtime som vi kan bruke å spise en is eller ta seg en bolle.

Men nå er det sånn at e-verkenes vannbasseng er i ferd med å gå tomme. Er det tomt så er det tomt liksom. Ikke mer strøm, ikke nok til en kilometer en gang.

Men heldigvis finnes det kullkraftverk på kontinentet!