Overskriften er et uttrykk fra den populære tv-serien Game of Thrones og indikerer at man alltid skal være forberedt på at det kan bli en hard vinter. Selv om det enda er noen måneder til vinteren, er det slik jeg føler det nå. Ikke bare for meg selv, men for alle husstander og næringsdrivende i kommunen og i regionen vår. Det er selvfølgelig strømprisene jeg sikter til, og som jeg kommer til å bruke denne spalten på i dag.

Strøm er noe Agder alltid har vært gode på. Vi har i 100 år utviklet vannkraft og sikret både tilgang og lave priser på strøm. Det har gjort at vi blant annet har fått kraftkrevende industri til regionen, med de arbeidsplassene det har gitt oss. Noe som var veldig kjærkomment i landsdelen vår på 60- , 70 og 80-tallet. Industri som ellers ville blitt lagt andre steder i verden som India, Kina, eller Midt-Østen. Fiven, 3B Fiberglass (Glassfiberen), Glencore Nikkelverk og REC Solar er eksempler på disse. Dette er selskaper som normalt betaler rundt 30 øre kWh eller lavere. Jeg er redd for at vi, med tilknytning til det europeiske markedet, i fremtiden ikke kommer til å kunne tilby norske «spesialpriser», men i større grad se til Europa hva vi kan få for tilsvarende mengde strøm som disse bruker. Og legge prisnivået deretter. Resultatet kan bli en utflytting av industribedrifter vi ikke tidligere har sett maken til. Jeg frykter det verste. Og jeg tror ikke sentrale myndigheter har tatt dette inn over seg.

Strømprisene er tilsvarende kritisk for små- og mellomstore bedrifter. De har ventet ètt år på tiltak som skal kunne hjelpe dem igjennom denne krisen. Støtte for husholdninger kom på plass før nyttår i fjor, og det tok ikke mange ukene å få på plass en ordning for landbruk og veksthus. Likevel har det tatt veldig lang tid for å få på plass noe som helst for små- og mellomstore bedrifter. Og når det først kommer noe, var det ikke mange som ropte hurra. Det er ikke bare det at bedrifter tærer på egenkapitalen sin; de lurer på om de i det hele tatt kan holde åpent fremover. Det er også følelsen av en urettferdighet som rammer vår landsdel, når Midt-Norge og Nord-Norge har helt andre strømpriser. Det er rett og slett ikke like vilkår. I denne debatten har vår egen Slakter Eide stått frem og synliggjort urettferdigheten og fortvilelsen som mange bedrifter her på Sørlandet opplever. Det er prisverdig.

Også husholdningene kommer til å gå en krevende vinter i møte. Kalde rom, korte dusjer og ekstra gensere blir mer normalen her sør på enn i byene fra Midt-Norge og oppover. Vi bor langt nord og det skal ikke være slik i et land som produserer mest energi per innbygger i Europa. Både når det gjelder produksjon av vannkraft og gass. Selv med en refusjonsordning på 90 prosent over 70 øre, vil strømregningen for oss her sør på, kunne komme opp i flere tusen kroner mer enn tidligere år, hver måned. Både fordi refusjonsordningen først trer i kraft etter du har betalt 100 prosent mer enn normalt (snittprisen har ligget på 32 øre, og det er bare det du betaler over 70 øre som blir refundert). Og med moms, betaler du 87,5 øre per kWh før refusjonsordningen trer i kraft. Refusjonen regnes fra snittprisen igjennom hele måneden. Det vil si er snittprisen i september 300 øre per kWh, mens på morgenen og ettermiddagen, når du bruker mest strøm, er prisen 500 øre/kWh, får du kun 90 prosent refusjon for 212,5 øre (snittpris på 300 minus «egenandel» på 87,5 øre). Resultatet er for mange familier en månedlig ekstrautgift på flere tusen kroner. En utgift husstander i andre deler av landet ikke har.

Dette, og spesielt betingelser for industri og små- og mellomstore bedrifter, har opptatt meg veldig de siste månedene. Jeg har hatt timelange møter med konsernsjef i Agder energi, Høyre sentralt, rådgiver i energikomiteen på Stortinget og stortingsrepresentanter i energikomiteen. For Agder Energi forstår jeg de er bundet av sentrale reguleringer. Og at disse reguleringene må endres av Stortinget. Når det gjelder den kontakten jeg har hatt med sentrale politikere og rådgivere, uten å overvurdere min betydning eller innflytelse, så føler jeg alle argumenter går inn i et svart hull. Enten så forstår de ikke hvor kritisk dette er for landsdelen. Eller så føler de selv en maktesløshet for det systemet som gjelder. Det er mildt sagt frustrerende. Men det er bare å fortsette. Det er viktig at vi her i regionen er gode til å synliggjøre overfor våre regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter den alvorlige strømpris-situasjonen denne landsdelen nå er i. Slik en gruppe med næringslivsledere fra regionen gjorde da de reiste til Oslo og Stortinget tidligere denne uken. Vi må bare stå på!

Det var en litt annerledes spalte fra meg denne gangen. Men jeg tenker dette er noe som opptar mange i disse tider. Spesielt nå når vi går mot kaldere tider.

God helg!