Ordfører Einar Holmer-Hoven klippet snoren under den offisielle nyåpningen av paviljongen på tusenårsstedet i Lillesand sentrum da Lillesand feiret 200 års jubileum. Foto: Christian Nørstebø

Ordfører med mye på hjertet

Ordførerens hjørne:

Det er en stund siden jeg har skrevet nå. Sommeren er over, og det har vært en god sommer i Lillesand. Jeg har fått mye skryt fra både nært og fjern om sommerbyen Lillesand, spesielt havnen, servicen og beliggenheten til denne i forhold til andre Sørlandskommuner. Det er gøy å høre.

Folk kommenterer også i rosende ordelag tilbudet vi har nå med serveringssteder i sentrum. Nytt i år har vært uteserveringen på TT Beach, «glassburet» på Sjøbua og sitteplasser i smuget mellom Kafè Strandhaven og Sjøbua. Det tror jeg har vært populære tiltak både for sommergjester og lokale.

21. august feiret vi at det var 200 år siden Lillesand fikk laderettigheter (handelsrettigheter) med Danmark av Stortinget. Det var en kjempeflott markering med kanonsalutter, Vervendagen, foredrag, musikalske innslag, jubileumskake og med besøk fra fullriggeren Sørlandet som la rammen for markeringen. Senere tok fullriggeren en rundtur til Skallefjorden og ut Storegabet. Og det var litt av et syn for mange med et så grandiost seilskip i fjorden. Tenk så flott det hadde vært dersom Sørlandet hadde hatt sin base i Lillesand. Det går nok ikke, men jeg håper vi kan tilby gratis liggeplass for lignende seilskip på Dypvannskaia fremover. Det passer i Lillesand og minner oss om den seilskutebyen Lillesand var.

Politisk så ser det ut som om vi går en mer normal høst i møte. Både med tanke på politiske saker (det var en tøff vår), og med tanke på at alle nå er vaksinert og vi går over til vanlige fysiske møter i bystyresalen. Bystyret hadde denne uken et budsjettmøte med kommunens administrative ledelse. Det var et bra møte. Kommunen skal som kjent spare mange millioner i drift de neste årene. Men fra å virke som en nærmest umulig oppgave, ser det ut som at administrasjonen har en plan for å gjennomføre innsparingene på en god måte. Det blir selvsagt krevende, og det må tas tøffe og noen ganger upopulære beslutninger i årene som kommer, men dette greier vi.

Jeg var på strandryddingsdagen for et par uker siden. Det er bemerkelsesverdig hvor mye mindre søppel det er i dag enn det var for bare 5-10 år siden. Det er helt tydelig hvordan bevisstheten hos folk har endret seg med tanke på forsøpling. Både når det gjelder å ta med seg sitt eget søppel, men også å ta med seg søppel de finner som ikke er deres eget. Her har både enkeltpersoner i Lillesand og Skjærgårdstjenesten bidratt mye. Takk!

På lørdag re-åpnet jeg den «gamle» kunstgressbanen på Holta. Den ble anlagt i 2014 og var helt nedslitt. En kunstgressmatte har normalt en levetid på 8-13 år. Denne var 15 år gammel og så nedslitt at det var veldig belastende på kropp og ben å bruke banen. Nå har vi lagt en helt ny matte til glede for alle barn og unge som trener der.

Så ser jeg Lillesands innbyggere har gitt kommunen topp score for håndteringen av koronasituasjonen vi har vært inne i det siste halvannet året. Det er veldig hyggelig å høre. Dette har vært en ny situasjon for kommunen også, og det har ikke vært noe fasitsvar for hva som skal gjøres. I Lillesand har vi ikke hatt noen konflikter mellom politikere, administrasjonen og kommuneoverlegen om tiltak. Vi har hatt en linje med minst mulige lokale restriksjoner, og totalt sett har vi bare hatt et par uker med lokale restriksjoner under hele pandemien. Det tror jeg i etterkant har vist seg å være riktig. Skolen og helse- og omsorgssektoren kastet seg rundt i fjor og har håndtert situasjonen på en fantastisk måte igjennom hele perioden. Og jeg må trekke frem smittesporingsteamet, teststasjonen, vaksinestasjonen og kommuneoverlegen som alle har gjort en ekstraordinær innsats og vært i front i denne pandemien. Jeg tror jeg kan prate på vegne av oss alle når jeg sier: Tusen takk til dere!

Det var mye på hjertet denne gangen. Og akkurat nå hører jeg på radioen at det blir nasjonal gjenåpning av samfunnet på fredag. Fantastisk. Dette har vi ventet på.

God helg!

Einar Holmer-Hoven

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ordfører