Ordfører Einar Holmer-Hoven Foto: Christian Nørstebø

– Vi må gjøre alt som står i vår makt for å hindre spredning

Ordfører Einar Holmer-Hoven skriver om pandemien:

Kjære Lillesandere,

Norge er i en situasjon vi ikke har opplevd før. Et influensa-aktig virus er kommet til landet og vi må gjøre alt som står i vår makt for å hindre spredning.

Det har resultert i at regjeringen har innført en rekke tiltak som får konsekvenser for deg og dine i ukene som kommer. I praksis er Norge steng ned.

Barnehagene og skolene vil være stengt. Så å si alle arrangementer er enten avlyst eller utsatt på ubestemt tid, og folk holder seg stort sett hjemme.

Kommunen nedsatte mandag forrige uke et kriseberedskapsteam som har daglige møter og følger situasjonen nøye. Vi har også fått opprettet et eget testsenter, hvor det tar cirka et døgn fra du tester deg til resultatet foreligger. Testing gjennomføres etter henvisning fra fastlegen. Har du mistanke om at du er smittet, er det viktig at du ikke oppsøker fastlegen, men ringer først. I Lillesand har vi, i skrivende stund (fredag), ingen personer som er registrert smittet av viruset. Det er et godt utgangspunkt i tiden som kommer.

Det fleste som blir smittet, blir kun smittebærere. De blir ikke syke. Det er viktig å tenke på selv om du føler seg frisk. Du kan være smittebærer.

Blir du først syk, skal viruset være mindre farlig for vanlige friske mennesker. De det kan være farlig for, er eldre (Folkehelseinstituttet har sagt over 65 år), og mennesker som har en kronisk sykdom.

Så selv om du ikke tilhører noen av disse gruppene, har du sikkert en mor, far, bestemor eller bestefar som er i risikogruppen. Derfor er det så viktig at vi alle tar et felles ansvar og følger rådene som nå blir gitt nasjonalt, voksen som ungdom.

Vi er i forskjellige livssituasjoner. Noen har hjemmekontor, noen må på jobb, noen blir permittert, noen sliter med å få barnevakt, noen er engstelig selv om de ikke er i risikogruppen, og noen rammes økonomisk hardt av det som nå skjer. Tiltakene rammer alle, men noen rammes hardere enn andre. Det er det viktig at folk er klar over, og at hele lokalsamfunnet er med på å hjelpe dem som trenger det.

Det vil også være ekstra tøft for deler av næringslivet i tiden som kommer. Spesielt gjelder dette små foretak og servicenæringen i byen. Selv om vi skal være forsiktige, bør lillesandere støtte opp om disse så godt det lar seg gjøre under de forutsetningene som er. Det er også noe vi bør huske på når dette er over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For kommunen, arbeidsgivere og familier som må håndtere den spesielle situasjonen vi nå er kommet i, finnes det ingen erfaringer på hvordan vi gjør dette. Vi må bare gjøre det vi blir rådet til, og tilpasse oss det beste vi kan underveis.

Gjør alle sammen dette riktig nå, kan det spare oss for mange sorger senere.

Vær forberedt på å sette livet litt på vent fremover, følg Folkehelseinstituttets og regjeringens anbefalinger og ta godt vare på hverandre. Da tror jeg Lillesand kan komme igjennom dette på en god måte.

Einar Holmer-Hoven

Ordfører