Nye regler fra i dag. Arkivfoto: Ingmar Brokka Rike/Agderposten

Forbyr farlige stoffer i såpe og sjampo fra i dag

(Agderposten) Nå er det slutt på bruken av miljøskadelige stoffer i sjampo og kosmetikk-produkter. Fra og med 1. februar vil flere av stoffene forbys i Norge.

Sjampo, deodoranter og andre kroppspleie-produkter inneholder flere skadelige stoffer som kalles siloksaner. Disse stoffene gjør det lettere å smøre produkter på kroppen, skriver Miljødirektoratet på sine sider.

Stoffene forbys fordi de kan være svært miljøskadelige. Stoffene brytes langsomt ned, og kan hope seg opp i organismer i naturen, skriver Miljødirektoratet.

Havner i naturen

Ettersom sjampo og andre såpe-produkter brukes i stort omfang, kan store mengder miljøskadelige stoffer fra produktene ende opp i havet, skriver Miljødirektoratet.

Regelverket omfatter at det er forbudt å bruke de to siloksanene, D4 og D5, i høyere konsentrasjoner enn 0,1 prosent i personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk. I hovedsak gjelder forbudet produkter som såpe og sjampo.

Hva er miljøgifter, og hvor finner vi dem?

D4 og D5 er siloksaner (miljøgifter) som finner både i industrien, i drivstoff og i flere produkter som kosmetikk, hygieneprodukter, bilpleieprodukter, fugemasse og maling. Stoffene kan også forekomme i ulike typer solkrem.

Kosmetiske produkter som såpe, hudpleieprodukter, deodoranter og sminke antas å være den største kilden til utslipp av siloksaner i Norge – særlig D5 som også er det vi finner mest av i innsjøene som overvåkes.

Både D4 og D5 er lite nedbrytbare i vann, og hoper seg raskt opp i organismer.

Kilde: Miljødirektoratet

Forbudt å produsere og selge

Administrerende direktør i Kosmetikkleverandørens forening, sier til Dinside at forbudet gjelder både for produksjon og salg av slike varer.

– Produkter som inneholder mer enn 0,1 prosent av D4 og D5, kan verken produseres eller selges etter 31.januar, sier Finn Rasmussen i Kosmetikkleverandørens forening.