BEKYMRET: MacGregor i Arendal er en av medlemsbedriftene i Node-klyngen som nå frykter for fremtiden. Foto: Arkiv

To av tre bedrifter frykter permittering: – «Krigskassa» er slunken

(Agderposten) To av tre medlemsbedrifter i teknologiklynga GCE Node tror de må permittere medarbeidere i mars. Hver femte tror på oppsigelser i løpet av april.

– Men jeg tror ikke vi kollapser, ser Høye Høyesen, direktør i Node, til Agderposten.

BEKYMRET: Høye G. Høyesen midlertidig leder for GCE NODE. Her fotografert i en annen sammenheng i 2018. Foto: Vidar Fløde

Nå har Agders stortingsrepresentanter fått en bønn om hjelp.

Teknologibedriftene utgjør Agder største industri.

Så vidt kommet seg på beina

Høyesen minner om at bransjen for bare fem år siden ble truffet av en nedtur som den så vidt var begynt å komme seg opp fra.

– Bedriftene brukte masse penger på å komme seg opp. «Krigskassa» er slunken, påpeker Høyesen.

Node-bedriftene får føle på fire ulike fenomen som nå slår inn samtidig:

– Vi sliter fortsatt med historien fra den forrige nedturen. Når så oljeprisen kollapser, krona faller til et historisk lavmål og koronaviruset kommer samtidig, blir det voldsomt, innrømmer Høyesen.

Node-klyngen har foretatt en kartlegging etter regjeringens første tiltakspakke blant sine deltakerbedrifter og fikk svar fra 36 av de. I tillegg har det vært nettmøte med 10 av bedriftene og en til en samtaler med de største bedriftene i klyngen.

Frykter for fremtiden

75 prosent svarer at koronaviruset påvirker virksomheten ganske eller svært negativt. Resten svarer et påvirkningen er litt negativ.

54 prosent svarer at oljeprisfallet påvirker virksomheten ganske eller svært negativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2 av 3 sier det er svært eller ganske sannsynlig å sende ut permitteringsvarsel i løpet av mars. Bare 1 av 5 bedrifter sier det er usannsynlig.

– Dette er bedrifter som i hovedsak har produksjon her hjemme, opplyser Høyesen.

20 prosent sier det er ganske eller svært sannsynlig at koronaviruset og oljeprisfallet vil føre til oppsigelser i løpet av april dersom situasjonen forblir uendret. 70 prosent har lite eller ingen tro på oppsigelser.

Trøbbel inn og ut

Når det gjelder forsyningslinjer svarer nesten 60 prosent at de er utsatt for forstyrrelser i frakt av gods inn og ut av Norge, og rundt 40 prosent sier de også er utsatt for tilsvarende forstyrrelser internt i Norge.

80 prosent mener den første tiltakspakken fra regjeringen er bra for virksomheten, mens ti prosent mener pakken er helt utilstrekkelig for å dekke behovet.

Node-bedriftene savner tiltak som avhjelpe kontantstrøm-situasjonen og støtte for å opprettholde driften.