INNLEGGELSER: Dette illustrasjonsbildet er tatt ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, intensivavdelingen. På bildet ser vi Stine Abrahamsen. Foto: Sørlandet sykehus

Antall koronapasienter stiger - også på Sørlandet

(Agderposten) Fredag 23. oktober er fire pasienter med covid-19 innlagt ved Sørlandet sykehus. Overlege Preben Aavitsland ber folk flest komme med sine forslag til smitteverntiltak.

Alle de fire innlagte koronapasientene er over 50 år. Det melder Sørlandet sykehus på sine nettsider fredag formiddag. Foretaket oppgir ikke hvilke av de tre sykehusene på Sørlandet som har innleggelser.

Fædrelandsvennen skriver fredag at det er registrert tre nye koronatilfeller på Sørlandet det siste døgnet: To personer fra Kristiansand og en person fra Kvinesdal. Dagen før var det fem nye koronatilfeller i Kristiansand.

270 personer har det siste døgnet blitt registrert koronasmittet i Norge. Det utgjør en kraftig smitteøkning, og gjør at vi nærmer oss nivået fra mars.

ØNSKER DEBATT: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet vil høre folks mening om hvilke smittervenstiltak de tror fungerer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Aavitsland: - Hvilke tiltak ønsker du?

Arendals-legen Preben Aavitsland, som er overlege i Folkehelseinstituttet, sier til NRK at han ønsker en åpen debatt om hvilke tiltak som skal iverksettes dersom Norge mister kontrollen over viruset i vinter. Viruset spres lettere når folk trekker innendørs.

Aavitsland ønsker at folk flest skal tenke gjennom smitteverntiltak, og dele meningene på sosiale medier, i kommentarfelt, i lunsjen og i pressen.

Til NRK begrunner Aavitsland initiativet med at nordmenn i større grad kommer til å akseptere og følge tiltakene, når de selv har vært med på å diskutere dem på forhånd.

– Det er usikkert hvilke tiltak som virker best, og hvilke bivirkninger tiltakene har. Da er det ikke gitt at det er vi som er eksperter, men hvem som helst kan være ekspertene, sier Aavitsland til kanalen.

– Må gjøre endringer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at tallene viser at det er tydelig at vi må gjøre endringer for å fortsatt ha kontroll på pandemien i Norge.

– Først og fremst må vi sørge for at etterlevelsen av de nåværende rådene og tiltakene styrkes, det er for mange eksempler på at smittevernet glipper i praksis, og vi må jobbe mer målrettet mot miljøer og situasjoner der vi vet smitterisikoen er størst, sier Nakstad.

Torsdag var 45 koronapasienter innlagt på norske sykehus. Det er det høyeste tallet siden 22. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Elev fikk påvist smitte etter leirskole på Skottevik