Ordfører Einar Holmer-Hoven Foto: Carl Christian Engstad

Det er godt å bo i Lillesand

Ordfører Einar Holmer-Hoven skriver hver måned i Lillesands-Posten

Det har vært en turbulent oppstart på året nå når vi går inn i mai måned. Flere store saker med tilsvarende engasjement blant våre innbyggere. Det kan fort etterlates et inntrykk av at det ikke står så bra til med kommunen.

Jeg synes det av og til være en god øvelse å minne oss selv over hvor godt de fleste av oss har det. Hvor godt det er å bo i Lillesand. Med nærhet til sjøen, og skog og mark. At det er en attraktiv kommune for næringsetableringer og kort avstand til større byer som Kristiansand, Grimstad og Arendal. Og ikke minst at kommunen i dag leverer gode tjenester som barnehager, skoler, helse- og omsorgstjenester og et variert tilbud av kultur og fritidsaktiviteter.

Les også
Politikere skrur på flymodus for å slippe sosiale medier

For noen år siden valgte vi å fortsette å være en liten kommune. Med de fordeler og ulemper dette gir. Små fagmiljøer, liten administrasjon og nærhet til politikerne. Kommunen har ikke en stor juridisk avdeling, prosjektavdeling, miljøavdeling eller skoleledelse for den saks skyld. På mange slike områder sitter det én, kanskje to personer. I motsetning til større kommuner med et større fagmiljø. Jeg tror det av og til er greit å tenke på og at dette er et bevisst valg fra Lillesands innbyggere og politikere.

At det kommer opp kontroversielle saker, er naturlig. Vi er en liten kommune med kort avstand til våre politikere og en aktiv lokalavis. Mange grupperinger i kommunen har sine hjertesaker som de ønsker fokus på.

Som en liten kommune er det en spesiell nærhet til politikere og prosesser som vi ikke finner i større byer. Vi har ikke "profesjonelle" politikere, men innbyggere som har meldt seg til frivillig tjeneste for å gjøre en innsats for de andre 11.000 som bor her. Man kan sammenligne innsatsen deres med fotballtreneren eller korpslederen sin. Bare arbeidet de legger ned på fritiden er av en helt annen art en å jobbe fysisk med barn og unge. Det er lesing av dokumenter, lange møter og vanskelige avgjørelser. Som ordfører for hele bystyret har jeg de siste månedene av og til tenkt på at vi om to år til skal rekruttere nye innbyggere som skal ønske å bruke sin fritid på å være i lokalpolitikken. Ved forrige valg var det 13 nye innbyggere som kom inn i bystyret for forskjellige partier. Jeg er sikker på at det har vært mye tøffere enn de regnet med før de gikk inn i politikken. Og for noen blir det kanskje med èn periode i politikken. Men jeg er veldig glad og stolt over den innsatsen de gjør for dere, våre innbyggere. Uansett parti.

Det er vår i luften og både 8. mai og 17. mai er rett rundt hjørnet.

Også i år blir det en dempet markering for disse arrangementene.

Les også
Dette er nytt med årets markering

8. mai, som er både frigjøringsdagen og veterandagen blir markert i Rådhusparken. Etter markeringen, blir det avduking av stokkankeret som noen sikkert har savnet i Rådhusparken en stund. Det er nå restaurert og tjæret inn. Det blir flott å få det tilbake!

17. mai i år blir arrangert på samme lest som i fjor, med båtkortesje igjennom Blindleia. Selv om det ikke var en tradisjonell feiring i fjor, synes jeg lillesanderne fant sine egne måter å feire dagen på. Og det ble for mange en flott markering av dagen under rådende forhold. Håper mange får ut båten sin og blir med på kortesjen igjennom leia!

Med lysere tider i møte og et mørkt år bak oss, er det gledelig å se at vaksineringen går for full fart fremover. FHI sa for et par dager siden at de regnet med at alle fra 18 år og oppover skal ha fått tilbud om vaksine i midten av juli. I Lillesand er det allerede cirka 3.000 innbyggere som har fått første dose. Da tenker jeg at det ikke er mange månedene til vi alle kan leve normalt igjen. I mellomtiden får vi fortsatt følge de rådene vi er blitt så flinke til å leve med, med det i bakhodet at dagen vi skal leve normalt stadig kryper nærmere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med ønske om en flott mai-måned til alle Lillesands-Postens lesere!

Einar Holmer-Hoven,

Ordfører

Les også
Utfordringen: Hvordan sparer vi 52 millioner kroner i året?