Eg(g)entlig er trikset enkelt

(Agderposten) Fire av ti sørlendinger vet ikke hvordan en kan sjekke om egget er spiselig etter holdbarhetsdatoen.

Synker egget i vann? Da er det fremdeles ferskt og kan spises.

Flyter det, bør du kakke det og stikke nesa borti. Er det dårlig, merker du det fort. Da lukter det råttent. Og lukter det «nøytralt». Da er det helt trygt å spise.

Det forteller Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go Norge. De arbeider mot matsvinn, og i en fersk pressemelding påpeker organisasjon at egg slett ikke er noen svinn-versting.

De holder seg lenge – og «best før»-datoen kan du ta med en klype salt.

Få kan trikset

I pressemeldingen får Too Good To Go støtte fra eggdistributør Prior. Selv om egget flyter, kan det være fullgodt, sier produktsjef Kjersti Sørby:

– At egget flyter handler bare om at det har dannet seg en lomme med luft mellom skallet og hinnen inne i egget. Det er denne luften som gjør at egget flyter. Som Too Good To Go påpeker, betyr ikke luftlommen at egget er dårlig, sier Prior-talskvinnen.

Faktisk spiser over 8 av 10 av folk fra Sørlandet, Vestfold og Telemark som har passert holdbarhetsdatoen, ifølge en fersk undersøkelse fra Nordstat. Men bare 4 av 10 kan egg-trikset du kan lese om øverst.

Flere fakta om egg

Ellers viser undersøkelsen at 12 prosent av sørlendinger spiser egg hver dag, 44 prosent velger helst kokt egg, 21 prosent foretrekker speilegg. 16 prosent liker best eggerøre, mens 12 prosent foretrekker omelett.

Egg oppbevarer du best mellom 6 og 16 grader, eller i et ryddig kjøleskap.

Visste du at?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• I påsken dobles salget av egg.

• Nordmenn kaster 13 millioner egg hvert år