GEDIGEN: Russebussen til 700.000 kroner ble søndag endelig hentet ut av lageret i Moss og kjørt til Lillesand, og mandag fikk russegutta endelig rulle med «Sørlandet 2020» gjennom vårnatta. Foto: Jakob Edelsteen Gaustad

Endelig kan russegutta rulle i millionbussen: – Nesten pining å vente så lenge

(Agderposten) Endelig fikk russegutta se og kjøre i sin million-russebuss som har stått stille i koronaukene. Nå ruller gjengen – og årets champagnekork i lua henger ekstra høyt.

– Helt nydelig og etterlengta! Det var nesten pining å vente så lenge, sier russepresident på Lillesand videregående skole, Jakob Edelsteen Gaustad (18), til Agderposten.

Vi har akkurat spurt hvordan det føltes å få rulle med russebussen sin for aller første gang.

Les også
Taper hundretusener om feiringen går i vasken: – Det ser jo ikke lyst ut

I midten av mars skrev Agderposten om de 26 russeguttene fra Lillesand og Dahlske videregående som i langt tid har spart penger for å spleise på russebussen, som de har designet utsmykningen på selv.

GJENGEN: Her er mesteparten av gjengen på russebussen "Sørlandet 2020" samlet mandag kveld til grilling og vorspiel før aller første «rulling» med faren til en av gutta bak rattet. Foto: Jakob Edelsteen Gaustad

700.000 kroner

For lakkering, registrering og leie i én måned, hadde ungdommene skrevet kontrakt på 700.000 kroner. Penger de måtte betale uansett om et virus slo verden i svime.

18-åringen administrerer en konto med 1,3 millioner kroner, der 700.000 kroner er avsatt til å leie russebussen. Egentlig skulle de bruke den fra 14. april, men så slo Covid 19-viruset verden i svime – og guttene utsatte å hente bussen fra utleiestedet i Moss, der den sto ferdig lakkert etter guttenes anvisning.

Les også
Samlet inn mer enn i fjor
DETALJ: Deler av russebussen fra Lillesand. Foto: Privat

Ukene fra Norge ble «lukket ned» gikk sakte, og lenge mørkt ut for at det skulle bli noen rulling i det hele tatt.

Det tæret på stemningen i gjengen.

– Var nesten pining å vente så lenge, medgir Jakob.

Men endelig ble de strengeste koronareglene lempet på, og da var fire av gjengen kjappe med å reise til Moss for å hente vidunderet.

Mandag kveld steg kameratgjengen om bord, etter først å ha kost seg med «vors» og grillmat. Endelig kunne også alle russesangene de hadde bestilt, ljome gjennom gatene mens de rullet gjennom vårnatta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Håper på russetid i sommer
Les også
En stor takk til russen 2020

Fikk advarsel første natt

Men all den oppdemmede energien gjennom koronaukene, fikk sitt utløp – i den grad at det kom enkelte klager til politiet, erkjenner russepresidenten.

– I 04-tida var vi kommet til Grimstad, der noen ikke satte så pris på musikken. Jeg hadde også blitt sinna selv, så jeg skjønner det. Vi fikk advarsel av politiet, og skal prøve å rose oss ned framover, i hvert fall nattetid, lover Jakob.

Likevel håper han at mange voksne vil ha forståelse for at det blir litt ekstra lyd noen dager framover nå.

– Lyden av russen er jo et sikkert vårtegn, som russepresidenten påpeker.

Nå jobber han med planene for nasjonaldagen.

– 17. mai-helga er foreløpig litt usikker, men vi har kontakt med 17. mai-komiteen i Lillesand for å avklare om russebussene i området her kan kjøre samlet gjennom byen. Vi vil gjerne markere at vi er her i år også, og håper voksne har forståelse for det, sier Jakob.

ETT ÅR: Gjengen på russebussen samlet på nasjonaldagen i fjor. Nå er stemningen igjen stor etter at rullingen endelig er igang. Foto: Privat

Antibac på russekort

Mens vi snakker med ham på telefon, blir han avbrutt av noen småtasser som vil ha russekort.

– Kan dere dele ut nå, altså?

– Ja, men vi er veldig nøye med å sprite oss først, forsikrer Jakob.

– Vi har fått tak i håndsprit og spriter oss godt før vi deler ut russekort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ekstra eksklusiv russeknute

En av de faste russeknutene er som kjent å kline med russepresidenten – som gir rett til å knytte en champagnekork i gull i russelua.

– Med rådet fra Folkehelseinstituttet, om at «alle kan få kline hvis de holder seg til én», blir vel årets ull champagnekork ekstra eksklusiv?

– Hehe, det kan du si, ler russepresidenten.

Les også
Slik feiret russen natt til 1. mai: - Folk har vært flinke