Foto: Illustrasjon

Første tilfelle av apekopper i Agder

(Agderposten) En mann i 30-årene har fått påvist viruset apekopper.

Det er meldingssystemet for smitsomme sykdommer (MSIS) som rapporterer om tilfellet i Agder, ifølge Fædrelandsvennen.

Det er en mann i alderen 30-39 år, hvilken kommune er ikke oppgitt. Ifølge FHIs nyeste statistikk er det nå 57 registrerte tilfeller i Norge.

I juli ble viruset definert som en internasjonal helsekrise av Verdens helseorganisasjon (WHO). Det er nå et pågående utbrudd av viruset i flere land, men er vanligst i Sentral- og Vest-Afrika.

Hva er apekopper?

Apekopper smitter ved nær kontakt, og gir blant annet feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer. De fleste blir friske uten behandling.

Apekopper skyldes et virus (monkeypoxvirus), og gir sykdom med feber og utslett. Sykdommen er kjent for å smitte fra dyr til mennesker i enkelte afrikanske land.

I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) ser vi smitte mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Seksuell kontakt med en smittet innebærer økt risiko, og er vanligste smittemåte i det pågående utbruddet, som så langt hovedsakelig har rammet menn. Kyssing kan også medføre risiko for smitte. For at dråpesmitte skal forekomme, kreves det vanligvis tett kontakt over lengre tid (timer).

Kilde: Helsenorge.no