VANSKELIG Å SE: Går barna rundt i slike kostymer uten å bære refleks, kan det gå galt. Foto: Gjensidige

Gå knask eller knep? Ikke gjør dette

Det er ikke bare naboer og huseiere barna skremmer når de går rundt og samler inn godteri siste kveld i oktober.

(Agderposten) Førstkommende søndag er det halloween igjen. Tusenvis av barn gleder seg nok litt ekstra til å gå fra dør til dør og si de berømte ordene «knask eller knep» i år, ettersom koronapandemien satte en stopper for det i fjor.

Forsikringsselskapene benytter anledningen til å komme med en bønn til små og store som skal ut og vandre gatelangs i helgen.

– Nesten umulig

Det er nemlig ikke nødvendigvis bare naboen man skremmer i kostymet sitt. Mange bilister får seg også en støkk, påpeker Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– I mørke kostymer og uten refleks er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Voll.

Han oppfordrer bilister til å være ekstra observante denne kvelden. Samtidig ber han alle som skal ut og gå, halloween som ellers, om å sikre seg seg med refleks.

Det siste året er det registrert flere hundre trafikkuhell mellom fotgjengere og bilister. Hele 95 prosent av de som blir skadet brukte ikke refleks, viser statistikk fra selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ekstra mørkt

Kommende helg er det også slutt på sommertiden, noe som gjør at mørket kommer en time tidligere enn ellers siden vi stiller klokken natt til søndag. Og selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet, påpeker Voll.

– Kle barna med refleks, lysende glowsticks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, oppfordrer kommunikasjonssjefen.

– Mange har ulike reflekstyper liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på halloween, avslutter han.