Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

Går i strupen på sykehusledelsen: - Har latt legen fortsette å lemleste pasienter i mange år

Onsdag skal stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen (Frp) grille helseministeren om legen som har feiloperert en rekke pasienter ved Sørlandet sykehus.

I 11 år fikk legen operere på sykehuset i Flekkefjord uten å være ortoped. Etter at NRK skrev om de skadde pasientene, ble legen overført til sykehuset i Kristiansand for å ta den seks år lange spesialiseringen til ortoped. Som lege i spesialisering fikk han der fortsette å operere alene.

Nå får han ikke lenger operere og skal sammen med sykehuset granskes av Helsetilsynet og Helse Sør-Øst.

Som Agderposten fortalte tirsdag, tok 55 tidligere pasienter kontakt med Sørlandet sykehus Flekkefjord mandag. I Kristiansand var tallet 21.

– Ledelsen tok ikke grep

Blant dem som reagerer kraftig på at legen har fått fortsette å operere, er stortingsrepresentant og medlem av helsekomiteen, Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

– Legen har, uten formell utdannelse, fått gjennomføre operasjoner han ikke er kvalifisert til i 11 år, uten at ledelsen har gjort noe med dette. Først når NRK avdekker grove, alvorlige feil, var de i stand til å ta grep, raser hun overfor Agderposten.

Onsdag vil hun bruke Stortingets spørretime på å grille helseminister Bent Høie om saken. Hun understreker hvor viktig det nå er at han forstår alvoret i bekymringene til innbyggerne som ringer ned sykehuset.

– Det jeg lurer aller mest på, er om helseministeren forstår at de konkrete pasientene som nå har ringt ned sykehuset, er rasende over at ledelsen aldri tok grep og lot legen fortsette å lemleste pasienter i mange år, sier Bruun-Gundersen til Agderposten.

Krever felles praksis

Den eneste løsningen, mener hun, er at det etableres en fast praksis i alle helseforetak som sier at dersom helsepersonell havner under etterforskning, så tas vedkommende straks ut av tjeneste.

– Først når det etableres en slik fast praksis kan vi igjen få tillit til at vi ikke blir utsatt for leger som er direkte farlige for pasientene, slår Frp-politikeren fast.

Selv kjenner ikke Bruun-Gundersen noen av pasientene som er berørt. Men, understreker hun, hun hadde IKKE latt seg operere på Sørlandet sykehus for noe som helst slik situasjonen er nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde søkt meg bort. Jeg hadde ikke turt å la meg behandle for alvorlige inngrep ved Sørlandet sykehus nå som jeg ser at ledelsen ikke er i stand til å ta det ansvaret de har som ledelse, nemlig å sørge for at kvalitet og sikkerhet alltid kommer først.

Det går ikke an, mener Bruun-Gundersen, at innbyggerne skal være avhengig av at media følger med på om kvaliteten på helsetjenestene er god nok.

- Får tilbud om ny undersøkelse

Nina Mevold, administerende direktør ved Sørlandet sykehus, er forelagt kritikken fra stortingsrepresentanten. I en SMS til Agderposten kommenterer hun Bruun-Gundersens utspill slik:

«Den aktuelle legen har norsk autorisasjon og er spesialist i generell kirurgi fra Tyskland. Han ble flyttet fra stilling som overlege i Flekkefjord til en utdanningsstilling for å bli spesialist i ortopedi i Kristiansand.

Nå skal vi få all informasjon på bordet. Vi imøteser de eksterne gjennomgangene ved konsernrevisjonen i Helse Sør-Øst og i Helsetilsynet.

Pasienter som ringer sykehuset vil få svar på sine spørsmål. Og pasienter som ønsker det vil få tilbud om ny undersøkelse av spesialist.»