Nyheter

– Glad, takknemlig og lettet

– Glad, takknemlig og lettet

Tine Sundtoft er glad for å kunne gi seg på topp. Nå koser hun seg hjemme i Lillesand og ser frem til å gå tilbake til jobben som fylkesrådmann. Politikken regner hun med at hun er ferdig med for godt.

–Jeg kommer hjem to kilo lettere, men med to tonn mer erfaring, smiler Tine Sundtoft. Ingen som har truffet Tine Sundtoft etter at hun gikk av som klima- og miljøminister kan være i tvil om at avgangen var frivillig. Etter to år og to måneder i statsrådsstolen er hun tilbake i Lillesand.

–Jeg er glad for å være hjemme, takknemlig for den reisen jeg har fått være med på og også lettet over at jeg fikk gå av på topp, oppsummerer hun.

KLD - Skifte 1 Tine Sundtoft overtok departementet etter SVs Bård Vegard Solhjell i 2013 (Pressefoto fra departementet) .

Skifte 1: Tine Sundtoft overtok departementet etter SVs Bård Vegard Solhjell i 2013 (Pressefoto fra departementet) .Foto: KLD

Huggestabbe

Det vil være synd å si at statsrådsperioden har vært en dans på roser. I to år og tre uker var hun regjeringens huggestabbe. Desto bedre smakte den siste uken med uhemmet skryt. Prikken over i-en var Stortingets klimadebatt to dager etter avgangen.

– Jeg fikk akkurat en tekstmelding om at dersom jeg skulle ha behov for å styrke egoet mitt så er det bare å spille av den debatten, smiler eks-statsråden, som visste at hun gikk til en utsatt posisjon da hun sa ja til å bli klima- og miljøminister i Erna Solbergs Høyre-Frp regjering. Likevel har hun ikke angret et øyeblikk på at hun sa ja.

–Selv om vi ikke hadde lykkes i Paris så ville jeg ikke vært denne erfaringen foruten.

Overraskelsen

Se dette bildet i full størrelse
tine Tine Sundtoft.

tine: Tine Sundtoft.

Da Erna Solberg presenterte sin nye regjering i 2013 var Tine Sundtoft den store overraskelsen. Klima- og miljøministeren var selv overrasket.

–Jeg gikk ikke rundt og ventet på telefon. Jeg hadde vært 18 år utenfor politikken og advarte Erna om at jeg manglet parlamentarisk erfaring. Hun forsikret meg imidlertid om at hun hadde gjort sine undersøkelser og var sikker på at jeg kunne håndtere oppgaven og stå i stormen, forteller Sundtoft som fikk et halvt døgn på å bestemme seg. Hun ga sitt ja fem dager før regjeringen ble presentert for offentligheten, så selv om hennes navn var det siste som slapp ut var hun slett ikke av de siste brikkene som falt på plass.

Da statsministeren ringte var mannen og yngste sønnen til stede. Både de, eldstesønnen og resten av familien har backet opp hennes valg.

– At de var der bidro til at de forstod hvor stort det var. Min mor (Barbro) var på vei til Spania. 12-åringen var med da jeg gikk ned til min far (Kristian). Erna har ringt, sa jeg. Erna har ringt, svarte han og så ble det helt stille før han begynte å grine. Dette fikk 12-åringen med seg, forteller Sundtoft som utnyttet tiden godt.

– Da eldstemann, Lasse, kom hjem fra fotballtrening hadde vi en god snakk og jeg forberedte dem på at det kom til å stå mye negativt i avisen. Alle var imidlertid enige om at jeg måtte ta sjansen. – Du sa vel ja, var det første de sa da de kom hjem fra skolen dagen etter, smiler Sundtoft, som kunne bekrefte at hun sa ja og også fikk rett i sin spådom om avisskriveriene. Også av denne grunn var hun glad for at hun på forhånd hadde forberedt sine nærmeste.

 -

Tjenesten

–Det lå i kortene at det ville bli en krevende oppgave med en mindretallsregjering i et storting hvor flere nisjepartier like over og under sperregrensen markerer seg nettopp på dette området, forklarer Sundtoft og konstaterer at det har vært verdt det. Nå er hun imidlertid glad for å ha satt punktum.

– Alt har sin tid, og jeg har lenge visst at Paris ville bli mitt punktum. Man lever bare ett liv. Jeg sa i begravelsen til min far at han var mer en samfunnsbygger enn familiebygger. Jeg har en noe annen prioritering. Det er ikke det at politikk ikke er viktig, for det er det. Men livet består av mer enn politikk og nå er tiden inne til å bli kjent med guttene igjen. Jeg er glad for at jeg neste år slipper å reise til Berlin på møte 17. mai og måtte forlate familien på sommerens flotteste dag i juli for å dra på nok en utenlandstur, sier Sundtoft som nå retter blikket fremover også på spørsmål om det er noe hun vil savne etter avgangen.

–Jeg er i grunnen ikke typen som går rundt og ser meg tilbake og savner ting. Jeg tar med meg gode opplevelser og erfaringer, men er ikke den som tenker så mye på hvordan ting kunne blitt om jeg hadde valgt annerledes. Ferdig er ferdig. Jeg er mer en person som ser fremover og tenker hvordan vi skal møte utfordringene, sier Sundtoft, som ikke ser for seg noe politisk comeback.

– Nei, det kan jeg aldri tenke meg. Nå har jeg prøvd meg på alle nivåer. Jeg har sittet i bystyret og fylkestinget, har møtt som varamedlem på Stortinget og har to år i Regjering. Nå har jeg gjort mitt, smiler eksministeren.

Resultater

Sundtofts store gjennombrudd kom i Lima i desember i fjor. Aftenposten hadde noen dager før gitt henne terningkast to og kåret henne til regjeringens svakeste kort med følgende vurdering: «Når Regjeringen ellers vil på offensiven, får få øye på Sundtoft som pådriver. Internasjonalt har hun ikke vist takter til å fylle skoene etter tidligere miljøministere.”»

Selv om Aftenposten ikke hadde registrert det så hadde altså den norske klimaministeren gjort seg tilstrekkelig bemerket til at hun, sammen med Singapores miljøminister Vivian Balakrishnan, fikk oppdraget med å lede de avsluttende forhandlingene. Siden dette møtet har Sundtoft blitt invitert på alle miljømøter av betydning i hele verden og jobbet målrettet frem mot desembermøtet. I desember i år ble hun invitert til et personlig møte med den franske utenriksministeren Laurent Fabius og bedt om å ta på seg en lederrolle. Større tillitserklæing kan man knapt tenke seg.

– Jeg var ikke forberedt på å bli innkalt til den franske utenriksministeren og spurt om å lede forhandlingene, men det var noen brikker som falt på plass. Da jeg tidligere i år var på møte med ministre fra de øvrige EU-land var det veldig mange franskmenn til stede og de noterte ikke. Det viste seg at de var der for å observere meg. Jeg visste det ikke da, men det var en slags opptaksprøve som jeg må ha klart, smiler Sundtoft, som kan konstatere at etter hennes avgang er det i alle fall ingen som stiller spørsmål med hennes internasjonale innsats. Paris-avtalen ble landet med så ambisiøse mål at selv hennes argeste kritikere på hjemmebane har uttrykt sin beundring.

–Dette er høydepunktet og det meste av det som vi har jobbet med siden Lima har hatt Paris-avtalen som mål. Også da jeg var på besøk i regnskogen i Sør-Amerika var forberedelsene til klimamøtet sentralt og da jeg var på vei hjem fra Arktis så fikk jeg lagt inn et møte med den Sør-Afrikanske ministeren på veien hjem. Det har vært mye arbeid som kanskje ikke har vært så synlig, men like fullt veldig viktig, konstaterer Sundtoft, som vil bli husket for klimaavtalen, men også føler hun har levert på andre områder.

–Like etter at jeg tiltrådte skrev jeg en artikkel i Aftenposten om mine mål som minister. Nå som jeg har gått av, er det tilfredsstillende å huke av punkt for punkt. Jeg har levert også på klassisk miljøvern og naturmangfold. Vi gjennomførte blant annet tidenes mest omfattende skogvern, sier Sundtoft.

Les også: Sundtoft-skryt i Stortinget

For mye spill

Da Sundtoft gikk av som minister ble det klart at Sørlandet igjen står uten representasjon i regjeringen. Den tidligere klima- og miljøministeren vil ikke være med på at det betyr en nedprioritering av landsdelen.

– Denne regjeringen har levert mye til Sørlandet og det kommer den til å fortsette med, sier Sundtoft. Som fylkesrådmann er hun i en posisjon hvor hun kan minne sine tidligere regjeringskolleger på landsdelens behov. Selv følte hun god oppbacking fra landsdelen i de årene hun satt ved kongens bord.

–Jeg følte at det politiske miljøet på Sørlandet var støttende gjennom hele perioden, sier Sundtoft som ikke legger skjul på at det nasjonale spillet er noe hun nå er glad for å slippe.

– Det gir meg ikke mye energi. For eksempel føltes det litt merkelig å måtte møte i Stortinget midt under Paris-forhandlingene og svare på fem spørsmål fra ett parti (SV) – spørsmål som bare hadde til formål å undergrave tilliten til ministeren. Nå tror jeg at jeg svarte greit for meg, men det er litt underlig prioritering hvis man mener det er viktig å oppnå internasjonal enighet, sier Sundtoft, som fire dager før Paris-møtet ble bedt om å trekke seg som minister av SVs Heikki Holmås.

–Ja, det stemmer jo, men nå har jeg gått av og så trenger jeg ikke kommentere sånne ting lenger. Nå kan jeg konsentrere meg om ting som gir meg energi, smiler Sundtoft, som til VG fyrte av følgende salve i retur til SV-politikeren: « – For hver dag som går blir det tydeligere og tydeligere at den mest offensive klimapolitikken gjennomføres på vår side av den politiske midtstreken. Eksstatsråd Heikki Holmås viser sedvanlig god dømmekraft når han krever avgangen til sjefen for Norges forhandlingsdelegasjon kun fire dager før historiens viktigste klimamøte.» Samme Holmås var for øvrig en av dem som etter Sundtofts avgang roste hennes innsats i Paris.

Se dette bildet i full størrelse
Klima og miljødepartementet - Kort Tine Sundtoft overrakte onsdag nøkkelkortet til sin etterfølger Vidar Helgesen.

Kort: Tine Sundtoft overrakte onsdag nøkkelkortet til sin etterfølger Vidar Helgesen.Foto: Klima og miljødepartementet

Kollegium

Om hun er kritisk til spillet på Stortinget, sitter hun igjen med gode minner om samarbeidet i regjeringen. Sundtoft kan fortelle at regjeringsmedlemmene frimodig blandet seg i diskusjonene også på områder som sorterer under andre statsråder.

–Erna Solberg var tydelig på at vi skulle være et kollegium. Derfor har regjeringen ikke hatt noen underutvalg som forhandler på forhånd. Alle sakene blir lagt åpent frem og vi har hatt åpne og gode drøftinger, sier Sundtoft, som smiler når vi spør om det har vært vanskelig å være klimaminister i en regjering med Fremskrittspartiet.

– Vi har hatt en tydelig og ambisiøs regjeringsplattform som jeg har jobbet ut i fra. Du får ikke meg til å referere fra regjeringens forhandlinger, men mange hadde blitt overrasket dersom de hadde fulgt regjeringsmøtene. Diskusjonene følger ikke alltid partilinjene. Selvfølgelig er det ting som skiller Høyre og Fremskrittspartiet. Det er jo en grunn til at vi er to partier, men mye av diskusjonene går på tvers, forteller den tidligere ministeren som røper at hun også hadde et godt forhold til olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

–Det er spenninger mellom våre to departementer. Sånn vil det være uansett om ministrene kommer fra samme parti. Det ligger i sakens natur, men jeg og Tord Lien hadde faktisk en god dialog. Vi tok ofte samme bil, 07:15, på vei til jobben og da løste vi opp i mange problemstillinger, sier Sundtoft, som nå går fra politikken tilbake til en stilling hvor hun skal være helt upolitisk.

– Nå kommer jeg fra et saksområde som gjør dette noe enklere. Det hadde vært mer krevende om jeg hadde kommet fra et annet ministerium. Jeg vet imidlertid hva jeg går til og ser frem til å bli fylkesrådmann i Vest-Agder igjen, smiler Sundtoft.