– De var helt fantastiske. Vi er dem evig takknemlige, sier Harald Rabben-Johansen til Agderposten.

Vi går noen dager tilbake, til lørdag 9. september. Familien på fem fra Birkenes – 68-åringen, kona Wendy, tvillingjentene på 13 og stesønnen på 14 – var på Sørlandssenteret for å handle.

– Det var himla varmt, minnes Harald Rabben-Johansen.

Besvimte

De unte seg en matpause på sandwichkjeden Subway. Rabben-Johansen betalte, og alt virket greit.

– Men idet jeg kom til bordet, begynte det å svimle for meg. Jeg datt sammen. Gikk rett i dørken, beskriver Harald Rabben-Johansen.

– Folk ble litt skremt, legger han til.

Ikke minst ble familien hans det: Det var gråt og tilløp til panikk. En av døtrene fikk summet seg nok til å ringe etter ambulanse.

Foto: privat

Søker hjelperne

Midt opp i dette kom en annen familie til: Av det Harald Rabben-Johansen rakk å få med seg, besto de av en bestemor, en stebestefar og tre jenter.

• Rettelse – det var to jenter. Les hjelperens versjon i denne saken.

– De var helt fantastiske. De trøstet barna mine som gråt, de fikk roet alle ned, sier han.

Rabben-Johansens fikk seinere høre at denne familien tilbød seg å kjøre kona og barna hjem i hans egen bil da det fortsatt så ut som han måtte til sykehus med ambulanse.

Det er ikke mye han vet om hjelperne. Det tilskriver han alt oppstusset, der den andre familien bidro med ro. På dialekten tror han de var fra Arendal. Han mener også at mannen hadde samme fornavn som ham – Harald.

– Hadde vi bare fått tenkt oss om, skulle vi fått navnene deres. Vi er dem evig takknemlig. Og om de leser dette, vil de nok kjenne seg igjen, sier 68-åringen til Agderposten.

FIKK HJELP: Ambulanse ble tilkalt til Sørlandssenteret, men uten at det ble funnet nødvendig å ta med 68-åringen til sykehuset. Foto: Ville Polle Nøtnes

Kom til hektene

Lite tyder på at besvimelsen hans skyldtes noe alvorlig, ifølge Rabben-Johansen selv:

Det som skjedde på Subway, skjedde etter noen dager med kraftig forkjølelse, og trolig som følge av at han fikk et kraftig blodtrykksfall på den varme lørdagen. Selv om han ble tatt inn i ambulansen, ble det ikke vurdert som nødvendig å ta ham med videre:

– Jeg kjenner meg selv. Jeg er en rolig mann, og snakket med en lege på telefonen. Jeg ville bare hjem, forklarer 68-åringen.

To dager seinere er Harald Rabben-Johansen tilbake på jobb som lærer og reparatør på Maritim videregående skole. Han skal innom sykehuset for en helsesjekk seinere i høst.

Men i mellomtiden har han en familie han vil takke.

– Måten de stilte opp på var bemerkelsesverdig, sier 68-åringen.

Nå håper han å komme i kontakt med dem.

– De har en åpen invitasjon til kaker, kaffe og brus hjemme hos oss på Birkeland, når det måtte passe.

Ta kontakt med Agderposten hvis du er en av hjelperne!