Nasjonal kommunikasjonsmyndighet jobber nasjonalt og internasjonalt sammen med andre parter for å redusere omfanget av digital svindel.

—Myndighetene og private aktører må gjøre mye, men det er også viktig at vi som brukere av teknologi har en økt bevissthet om innhold og lenker i SMSen, sier Johannes Vallesverd i Nkom.

Vallesverd har jobbet med anti-svindelarbeid i en årrekke, og leder nå ekspertgruppen som arbeider mot digital svindel sammen med Økokrim og Finans Norge.

— Vær kritisk til alle lenker i en SMS. Dette gjelder selv om du venter en SMS med for eksempel pakkeinformasjon. Vær oppmerksom på at SMS-en også kan blande seg inn under de vanlige meldingene du mottar fra en kjent avsender. Ikke trykk på lenken før du har sjekket den, og dersom du er i tvil må du ikke trykke på den i det hele tatt.

Johannes Myhre Valesverd Foto: Gunstein Myre / Nkom
Dette er et eksempel på en svindel-sms. Bildet er oversendt fra Ice Foto: ICE

Tips

Her er noen tips som kan avsløre SMS-svindel

  • Er det skrivefeil eller rare formuleringer i SMSen eller lenken? Da bør varsellampene blinke

  • Hva er toppnivådomenet? Toppnivådomenet er det som kommer etter det siste punktumet i lenken, før eventuelle // skråstreker. Dersom lenken slutter på .no før skråstrekene er det et godt tegn! Det betyr at  hjemmesiden er under Norge sin landkode. Dette er toppnivådomenet styres av Norid som har gode registreringsordninger og er underlagt domenenavnsforskriften og Nkoms tilsyn. Vær likevel kritisk før du trykker! Eksempel på riktig oppsett: https://posten.no/s/1234567 Eksempel på mistenkelig oppsett: https://finnologg.ma.tn/finn.no/finno.htm

  • Slutter den på noe annet enn .no, og den samtidig utgir seg for å være fra en norsk aktør, så må du være ekstra forsiktig. Eksempel: posten.es/pakke1234.

  • Ofte kan såkalte shorteners eller lenke-forkortninger være brukt, slik at en kort lenke leder deg til svindelsiden, lenken inneholder da for eksempel bit.ly, tinyurl.com, bl.ink, squirre.ls, short.io mv.