Navn: Gyro Heia

Yrke/posisjon: Ordfører i Birkenes kommune

Hva spiser du på julaften?

Pinnekjøtt har blitt familiens tradisjon.

Hvilket forhold har du til juletradisjoner?

Jeg tenker at tradisjoner er viktige i julen. Man vokser opp med egne tradisjoner, så blir man voksen og må lage sine egne tradisjoner for sin egen familie. Da tar man med seg litt fra hver familie og kanskje noe nytt. Men for meg er det viktig at barna opplever at vi har våre tradisjoner som de kan vokse opp med å ta med seg på sine måter inn i voksenlivet.

Hva er ditt beste juleminne?

Jula 2020 ble spesiell. Da valgte min familie på fem å feire jula igjen på Livligbu. Det er hytta vår uten innlagt vann og strøm ( ikke engang solceller). Der senker roen seg på en helt annerledes måte. Og den julen var vi så heldige å få selskap av våre to gode hyttenaboer Geir og Maja, fordi deres barn feiret deres jul med hver sine svigerfamilier. Våre barn var kjempefornøyde med å få et par «besteforeldre» på lån den julekvelden. Julemiddagen var fortreffelig og vi koste oss lenge med den, til og med barna ble sittende tålmodige lenge ved bordet, for så å gå til barnas høydepunkt med gaver. Det som ble så fint med dette, var roen og latterne som utspilte seg gjentatte ganger på grunn av manglende belysning med å lese lappene med «til og fra» for vårt besøk. Det var bare tvers igjennom en veldig trivelig og rolig julekveld, akkurat slik den bør være.

Hva husker du best fra 2022?

En pandemi «tok slutt», men ble dessverre avløst av påfølgende kriser som ikke lenger «bare» rammet de mest syke eller sårbare og deler av næringslivet på en hard måte. De traff oss alle, med økte matvarepriser, økte strømpriser, økte drivstoffpriser, økte renter.. og medfølgende galopperende inflasjon. Kan vel ikke si at 2022 er et år som går inn i historien som et hvilket som helst år. Men snarere tvert imot. Det blir et år hvor alle kjente på noe, i større eller mindre grad.., men alle kjente på noe. Og medfølgende opplevde jeg en økt polarisering og kvassere ordskifte i sosiale medier. Og jeg kan ikke si jeg liker det. Det er krevende når man ønsker å rekruttere flere inn i politikken. Men jeg skjønner at det kan føles krevende. For du skal ha litt tæl, for å ikke la alt gå innpå deg.

Ellers har året i Birkenes poltikken vært fargerik. Vi har arbeidet på kryss og tvers av partier og vi har vedtatt mange saker. For å nevne et par, vil jeg trekke frem to saker. En mindre kjent og en mer omtalt sak, og begge handler om kritisk infrastruktur for innbyggerne.

Jeg er utrolig fornøyd med at vi fra 2019 og frem til 2022 har økt bredbåndsdekningen i Birkenes kommune fra 58% til 86%. Og senest denne uken signerte jeg som ordfører ytterligere avtale som vil gi enda større dekningsgrad for innbyggerne i kommunen vår. Politikk og prioriteringer virker, og her har bredbåndsgruppen på fire personer, men hvor spesielt to personer,  Anders Snøløs Topland fra Senterpartiet og Aud Helen Bergland fra administrasjonen i spissen har gjort en formidabel jobb. Jeg pleier aldri å nevne navn, men i dette tilfellet har de vært helt avgjørende. Sammen med kommunestyret som de tre siste årene har bevilget penger til dette arbeidet, har dette vært mulig å realisere. Et fantastisk lagarbeid mellom politikk og administrasjon som nå viser målbare resultater.

Så er det en annen sak som også har vært svært dagsaktuell og mye omtalt både i medier og på folkemunne enn andre saker i 2022, og den andre saken som handler om kritisk infrastruktur som jeg nevnte tidligere, er den pågående saken om nytt renseanlegg. Jeg vil nok tro at renseanlegg saken er noe jeg vil huske lenge.

Hvordan det startet påpekt avvik allerede i 2013, og i nesten et tiår har blitt forskjøvet, men hvor vi nå i 2023, ti år senere, kan se en ende på avvikene og kan sikre innbyggerne den kvaliteten de kan forvente. Her vil jeg takke samtlige partier for arbeidet, og kanskje spesielt Høyre for initiativet for at den midlertidige renseprosessen som de var sterke pådrivere til å få på plass, og KrF for det endelige forslag til vedtak. Samtidig vil jeg huske hvordan samtlige partier samlet seg i et enstemmig vedtak til slutt og også valgte å gå for administrasjonens arbeid videre med den permanente løsningen for renseprosess på det nye renseanlegget som ble fremlagt innledningsvis. Renseanleggutvalget som ble oppnevnt med dets stødige leder i Oddvar Ivarsson skal nå føre dette arbeidet sammen med administrasjonen, og jeg har troen på at det blir veldig bra.

Jeg må også nevne mobbesakene. De har gjort inntrykk. Hver og en episode har gått inn på meg, og jeg  er derfor glad for at kommunestyret uten diskusjoner i budsjettforslaget har gått for kommunedirektøren’s forslag om å etablere et ambulerende team for alle skoler, som skal jobbe med å bidra til ar våre elevers hverdager oppleves trygge og gode

Hvilke forventninger har du til 2023?

Mitt største ønske er at de økonomiske belastningene for innbyggerne våre skal bli lettere, men om jeg skal være realistisk tror jeg dessverre vi skriver 2024 før det skjer, med tanke på alt som skjer rundt oss internasjonalt. Ellers er mine forventinger, eller tanker som jeg heller vil si, at det vil bli et rimelig krevende år, med store saker på agendaen. Det vil være saker hvor det vil føles at det finnes vinnere og tapere. Jeg vil likevel håpe at vi ved slutten av 2023 kan se tilbake på et år som har bidratt til å bringe oss som kommune videre inn i fremtiden.

2023 er også et kommunalt valgår, hvor velgerne skal velge sin fremste folkevalgte for en ny fire års periode. Det jeg håper, er at vi får konstruktive debatter som opplyser innbyggerne og gir dem klare signaler for at det de velger er noe partiene står fast med i den neste fire års perioden. Jeg tror og håper at Birkenes kommune sine partier som stiller til valg ,videre også vil bidra til å gjøre sitt beste for at Birkenes skal være godt å bo i og være en lønnsom kommune å drive næring i.

Har du nyttårsforsetter?

Nei, det tror jeg aldri jeg har hatt. Kan i hvert fall ikke huske noen. Løfter man gir seg selv, inntreffer mer når man opplever behov for noe og handler deretter, uavhengig av dato.

Gyro Heia Foto: Arkiv