Koret FolkeMelodi ble etablert i 2018. Etter krigsutbruddet har koret gjort flere opptredner til støtte for sine landsmenns kamp mot okkupasjonsmakten.

– Vi fremmer både ukrainsk og norsk musikk i Norge. Vårt repertoar inneholder mye ukrainsk folkemusikk, men vi er veldig glad i å utføre moderne musikk også, forteller koret i en pressemelding., hvor blant annet musikk skrevet av Mykola Lysenko og Sviatoslav Vakarchuk fremheves.

Siden 2022 har koret deltatt i mer enn 45 konserter til støtte for Ukraina. 5. august inviterer de i samarbeid med den lokale menigheten og den ukrainske foreningen i Norge til gratis konsert i Lillesand.

– Vi gleder oss til å både vise kunsten vår og å hjelpe ukrainske flykninger med å føle seg som hjemme i Norge.

Denne gangen ønsker FolkeMelodi å vise sin kunst til både ukrainere og nordmenn som bor i Lillesand Kommune.

– Vi er ekstremt imponert over hvor mange av ukrainere som inviterer oss til et hyggelig besøk og konsert, særlig de nyankomne, forteller korlederen, som i Lillesand har fått stilt Lillesand kirke til sin disposisjon.

– Dette er et supert tiltak og jeg tenker mange ønsker å få med seg dette, sier kirkeverge Hans Egil Hansen, som gleder seg til å ta imot det spesielle koret på Sørlandsbesøk. Koret på sin side gleder seg til å opptre i det ærverdige lokalet.

– Vi tar med oss de gamle ukrainske folkesanger, kirkemusikk og gamle norske sanger slikt at dere kan nyte denne kvelden og fordype dere i musikken. Vi fikk ta med oss sangene som viser våre følelser i forbindelse med siste hendelser i Ukraina, skriver koret om konserten i Lillesand, hvor de uttrykker et spesielt ønske om at nyankomne ukrainere skal få mye ut av kvelden.

– Vi ønsker å tilnærme oss mest mulig til Ukrainsk kultur og tradisjoner, slikt at ukrainske flyktninger kan føle dem som hjemme i Norge. Vi ønsker også å vise våre sanger til nordmenn som er interessert i å høre på ukrainsk musikk.