– Vi merker på stemningen i kommunen at folk er spente.

Det sier ordfører Einar Holmer-Hoven før onsdagens øvelse.

– Hensikten er å lære, og se om det er hull i rutinene våre, sier kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe.

Stort omfang

Agder politidistrikt har årlige samhandlingsøvelser med alle aktører i og med forbindelse med redningstjenesten, og øvelsen har forskjellig omfang og lokasjon hvert år.

I år er vil øvelsen handle om en hendelse i innseilingene til Lillesand og Grimstad havn, og det vil foregå masseevakuering fra fartøy.

– Innbyggerne i området og områdene rundt vil i denne perioden oppleve mange kjøretøy fra nødetatene som er på utrykning, samt mange synlige mannskaper fra nødetatene. Under øvelsen vil det være personer som reddes opp av vannet. Pasienter og besøkende ved sykehuset i Arendal vil også oppleve økt aktivitet. Alt dette er en del av øvelsen, og dette er ikke reelle utrykninger eller en virkelig hendelse, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Vidar Arnesen i en pressemelding.

Redningsøvelse Lillesand. Foto: Marius S. Jacobsen

– Betydelige ressurser

– Det er betydelige ressurser i nødetatene, hos de frivillige og i kommunen som stiller opp. Selv om vi har årlige øvelser er det lenge siden vi har hatt en så omfattende øvelse som vi i år har i Lillesand og Grimstad, sier Arnesen til Lillesands-Posten.

– Det er på grunn av ressursbruken.

De involverte får også øvd seg på mediehåndtering, og dette gjøres i samarbeid med NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

– Da skal studenter få være pågående journalister fra seriøse og useriøse medier, og henge over oss hele dagen, sier Holmer-Hoven som også blir dagens pressekontakt.

Politi og øvrige etater har redningsøvelse i Lillesand onsdag. Foto: Marius S. Jacobsen
Redningsøvelse Lillesand. Foto: Marius S. Jacobsen

Røykutvikling

Ifølge politiets pressemelding om øvelsen vil det oppstå synlig røykutvikling fra en båt i innseilingen. Dette er kontrollert røyk fra en røykmaskin, som ikke utgjør noen fare for verken innbyggere eller involverte i øvelsen.

– Det skal være så realistisk som mulig. Det er ordentlige skip og ordentlige passasjerer. Vi skal gjøre alt vi ville gjort i en ekte situasjon, sier Holmer-Hoven.

– Nå i forkant har kommunen gått gjennom beredskapsplaner, varslingslister og definert hvem som er ansvarlig for å opprette evakuerings- og pressesenter. Så får vi testet om dette funker, sier Ulltveit-Moe.

Kommunedirektøren og ordføreren har tidligere opplevd å hatt skrivebordsøvelser, og senest i fjor hadde man en øvelse der alle kommunens IT-tjenester ble «hacket».

– Da mistet vi tilgang til alt av tjenester, og øvde på å håndtere det. Vi fikk også testet godt under koronapandemien. Vi er veldig spent på hvordan onsdagens øvelse skal gå, sier Holmer-Hoven.

Redningsøvelse Lillesand. Foto: Marius S. Jacobsen
Redningsøvelse Lillesand. Foto: Marius S. Jacobsen
Redningsøvelse Lillesand. Foto: Marius S. Jacobsen
Studenter på Mediehøyskolen Gimlekollen deltok i øvelsen. Foto: Marius S. Jacobsen
Kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe og ordfører Einar Holmer-Hoven skal onsdag få bryne seg på en stor redningsøvelse. Foto: Christian Nørstebø
Redningsøvelse Lillesand. Foto: Marius S. Jacobsen
Redningsøvelse Lillesand. Foto: Marius S. Jacobsen