Temperaturen stiger og da våkner flåtten. Da er det viktig å beskytte både seg selv og sine kjæledyr for å unngå sykdom.

Du får stadig nye flåttsorter rett inn i hagen med trekkfuglene, som tar med seg millioner av flått hvert år. Trosten og rødstrupen frakter flest. Det er nå funnet flått som er både mer aggressive og hele 2 cm lange i Norge. I en stor kartlegging fra vår og høst 2016 viste det seg at 61 % av flåtten fuglene hadde med seg var infisert med minst én sykdom, og 37 % av flåtten var bærere av borrelia.

Den vanligste er den norske skogflåtten, men nå har vi også fått arter som jakter på deg, deriblant jaktflåtten Hyalomma marginatum. Den er funnet på trekkfugl i både Norge og Sverige, og er bærer av virus som kan gi sykdom. Heldigvis er værforholdene i Skandinavia så ufordelaktige at den ikke kan overvintre og etablere seg permanent.

Veterinær Sasja Rygg og hunden Pippi. Foto: Anicura

Dyreeiere har høyere risiko

– Både du, din hund eller katt kan få flåttbårne infeksjoner. Kjæledyrene våre beveger seg i en høyde der flåtten sitter og venter på et bytte, sier veterinær i AniCura Sasja Rygg.

En omfattende studie blant 3000 husholdninger fra 2018 viser at dyreeiere med hund eller katt har 1,83 ganger høyere risiko for å finne flått krypende på seg selv eller kjæledyret. 31 % fant flått som kravlet på medlemmer av husholdningen.

Bruk reseptbelagte flåttmidler

Sasja Rygg i AniCura oppfordrer dyreeiere til å sjekke sine kjæledyr og hele husholdningen for flått daglig.

– Sørg for å beskytte dyret med et effektivt flåttmiddel. Det finnes flere gode flåttmidler. Det viktigste er å konsultere veterinær, så du får noe som virker, enten halsbånd, påflekkingsvæske eller tyggetabletter, sier Rygg.

– Katt og hund tar ofte flått med inn i huset. Bruk gjerne et avvisende middel som gjør at flåtten dør og faller av dyret, før den får bitt seg fast.

Det kan være vanskelig å oppdage når kjæledyret er infisert. Symptomer kommer gjerne 7-10 dager etter smitte. Dyret kan ha feber, hevelser, slapphet og dårlig matlyst.

Her sitter flåtten. Foto: Elanco

Hvor biter flåtten

Flått kan være vanskelig å finne på dyret, spesielt når flåtten ikke er fullt utvokst. Derfor er det viktig å vite hvor på dyret de fleste flått setter seg.

En kartlegging viser at de aller fleste flått setter seg i hoderegionen, på halsen og bryst. Blant flått på hodet var de fleste ved ørene, på haken og snuten.