Etter at snøen skapte problemer i trafikken, ble det mildvær og regn. Mye regn.

Lokalt i Arendal ble Riseveien stengt på grunn av vannmengdene natt til torsdag. Parkeringen til kirkegården ble omvandlet til et svømmebasseng.

Stor fare

Fredag oppjusterer meteorologene det gjeldende, gule farevarselet for flom til det neste av de tre nivåene – det oransje. Altså «stor fare»:

«Det er stor vannføring i lavereliggende vassdrag, dvs. vassdrag som i hovedsak ligger under 600 moh. Vi venter mye regn fra i ettermiddag. Dette, sammen med snøsmelting, vil øke vannføringen, som noen steder kan nå oransje nivå,» står det å lese på yr.no.

Varselet gjelder for deler av Skagerrak-kysten, står det på yr.no.

– Hold deg oppdatert

En flom på oransje nivå vil kunne resultere i «omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Kan føre til stengte veier og bruer,» opplyser meteorologene.

Anbefalingene er som følger:

  • Hold deg oppdatert om situasjonen.

  • Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder (f.eks. i kjellere, og biler, campingvogner etc. langs elver og bekker).

  • Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

  • Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak, og må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser.

Også skredfare

I tillegg til flomvarselet, er det sendt ut varsel om jord- og flomskredfare (gult nivå) for sørlige deler av Telemark og Øst-Agder.

Igjen er grunnen den ventede nedbøren, på opptil 25–33 millimeter fredag, samt mildværet:

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Med gjeldende værprognose er lavereliggende områder mest utsatt. Det er vått i bakken etter flere dager med regn og snøsmelting, opplyses det på yr.no.

Lite sol i sikte

For øvrig ser de neste dagene ut til å bli preget av typisk, grått novembervær.