Det har vært sju prosent flere dødsfall enn forventet fram til midten av november i år. Dette utgjør om lag 2.700 dødsfall. Hovedårsaken er covid-19, viser nye analyser fra Folkehelseinstituttet (FHI), som instituttet selv preseterte på sine hjemmesider onsdag.

– Beregningene viser en overdødelighet i 2022. Mesteparten av overdødeligheten skyldes dødsfall knyttet til covid-19, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved FHI.

Lokale tall og nye råd

Kommuneoverlege Thor-Erling Engemyr forteller at Lillesand og Birkenes ikke har bidratt til statistikken som FHI-direktøren viser til. I Lillesand er det i 2022 ikke registrert koronarelaterte dødsfall, mens det i Birkenes er kun ett. Det er imidlertid ingen garanti for at det skal fortsette. Samme dag som FHI presenterte sine tall, sendte Helsedirektoratet ut nye råd om testing og behandling med Paxlovid-tabletter.

Rådene gjelder spesielt innbyggere i risikosonen.

– Innbyggere med høy risiko for alvorlig sykdom av covid-19 er anbefalt å teste seg hvis de får luftveissymptomer. Ved positiv selvtest bør disse kontakte fastlegen sin for vurdering om behandling med legemiddelet Paxlovid. Dette gis hovedsakelig til uvaksinerte og til eldre med tilleggsrisiko hvor det er gått mer enn seks måneder siden forrige dose, forklarer kommuneoverlegen, som kan fortelle at Lillesand kommune fortsetter å dele ut selvtester.

– Vi har et godt lager, sier Engemyr og legger til at det er mulig å hente selvtester på Rådhuset i servicetorgets åpningstid og en time hver hverdag på Høvågheimen. På kommunens hjemmeside vil informasjon om testing og utdeling av tester bli oppdatert.

For øvrig anbefaler kommuneoverlegen innbyggere som trenger mer informasjon om å gå inn på Helsenorges hjemmesider om koronaviruset; Her kan man blant annet finne følgende anbefaling om Paxlovid-behandling: «Behandling med Paxlovid bør starte så tidlig som mulig. Helsedirektoratet anbefaler derfor at personer som har høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom tester seg selv hver dag i inntil fire dager hvis de får luftveissymptomer. Ved positivt resultat eller forverring av symptomer, bør man oppsøke lege raskt.»

Forskyvning av dødsfall?

Rapporten fra FHI om dødelighet viser at det fra siste halvdel av 2021 og i 2022 er det en økning i dødeligheten blant de over 60 år, men ingen endring hos befolkningen under 60 år. Dødeligheten var høyest og økte mest i de eldste aldersgruppene, og særlig blant dem over 90 år.

En mulig forklaring på økningen i dødelighet i siste halvdel av 2021, er en forskyvning av dødsfall.

– Økningen i dødelighet hos eldre i slutten av 2021 kan skyldes en forskyvning i dødsfall fra tidligere år. I siste halvdel av 2021 ser vi at flere dør av de store dødsårsaksgruppene som hjerte- og karsykdom, kreft og demens.  Det kan bety at dødsfall som ble unngått da samfunnet hadde strenge smitteverntiltak i 2020 og tidlig i 2021, skjedde da samfunnet ble åpnet opp igjen sier Camilla Stoltenberg i pressemeldingen fra FHI.