Dette er et strengere forbud enn det vanlige, generelle forbudet mot åpen ild i utmark, på grunn av stor skogbrannfare i store deler av Sør-Norge.

Et skogbrannhelikopter står i beredskap på Kjevik.

Det betyr at selv på faste, godkjente bålplasser er det ikke lov til å tenne på, fram til 30. juni, eller til skogbrannfaren er vesentlig redusert.

Statens vegvesen har allerede stoppet all kantslått på grunn av skogbrannfaren.

Risikerer fengsel

– Vi er redde for skogbrannfaren nå i kombinasjonen med den vinden vi har. Er noen uheldige og det tar fyr, er det slik at det er nesten umulig å få slokket det, selv om en får tidlig varsel og raskt kommer i gang med slokkingen, sier brannsjef i Østre Agder, Thoralf Bjørnbakk Juva.

Forskriften om det midlertidige ildforbudet innføres fredag.

Brannvesenet får mange henvendelser fra skoler og barnehager som ønsker å tenne bål eller bruke grill på tur. Det er ikke mulig nå.

Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer forskriften, straffes med bot eller fengsel, jf. brann og eksplosjonsvernloven § 42.

– Ifølge den midlertidige forskriften er det nå forbudt å gjøre opp ild, slik som å brenne bål, bruke grill, stormkjøkken, andre kokeapparater, bålpanner og annen brenning med fast brensel (ved, kull, briketter, gress, grener o.l..) i skog og annen utmark eller så nær at ild lett kan spres videre i terrenget, samt innmarksområder som hustomt, dyrket mark, engslått, beiter og lignende, opplyser 110-sentralen i Agder i en felles pressemelding.

Grilling i egen hage

Det presiseres at det fortsatt er lov til å grille i egen, opparbeidet hage og i skolegårder.

Men de som griller, må vise aktsomhet.

– Jeg synes folk er flinke og håper alle vil bidra til at vi kan unngå skog- og krattbranner nå. Jeg har hørt om folk med store hager som utsetter å klippe gresset for å ikke skape brann, sier brannsjef Juva.

Minner om storbrannen

Også skogbrukere er for tiden ekstra forsiktige.

AT Skog AS hadde i dag møte brannsjef Juva i Østre Agder for klargjøre hva de gjør i forbindelse med skogbrannfaren, slik som å ha med slokkeutstyr og vann ut på hogstplasser.

Det var gnister fra en kjetting på en skogsmaskin som kjørte på en betongbru som startet den enorme skogbrannen i Mykland i 2008.

Fredag 9. juni i år er det 15 år siden brannen som varte i seks dager og herjet over 30 kvadratkilometer.

Også her, var det vinden som gjorde at brannen ble så enorm.

– Det er ved slike hendelser vi ser hvor små vi mennesker er mot de naturkreftene. Det blir David mot Goliat. Da er det viktig å ha lagt gode strategier for hva vi gjør neste gang noe slikt starter, sier Juva.