– Vi så en uvanlig jevn og sterk prisvekst på matvarer fra mars til juni i år, en periode av året da prisene gjerne går noe ned. En prisnedgang fra juli til august er derimot mer i tråd med det vi vanligvis ser denne måneden, sier Espen Kristiansen i SSB, i en pressemelding.

Til tross for fallet fra juli til august var prisene på matvarer i august 9,3 prosent høyere enn de var for ett år siden.

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier Espen Kristiansen i SSB.

Matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt.

Strømprisene falt

Konsumprisindeksen (KPI) falt 0,8 prosent fra juli til august 2023, og var i august 4,8 prosent høyere enn for ett år siden. Tolvmånedersveksten er 0,6 prosentpoeng lavere enn i juli. Prisutviklingen på strøm bidro betydelig til at tolvmånedersveksten faller for andre måned på rad.

– I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen.

Historisk høyt nivå

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022.

 En av grunnene til dette fallet er fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene. Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022 og da særlig i august etter mye nedbør, sier Espen Kristiansen i pressemeldingen.

Tolvmånedersveksten i KPI fra august 2022 til august 2023 er den laveste tolvmånedersraten vi har sett siden april i fjor. Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned, så er prisveksten historisk sett fortsatt på et høyt nivå.