Idrettslag, ungdomslag, kor, speidere, 4H og voksenopplæringen viste at det er stor bredde i aktivitene i Birkenes kommune.

Aktiviteter

Birkenes Idrettslag hadde utvilsomt den lengste seksjonen i årets folketog, men også speideren, trialgruppa på Herefoss, 4H, Birkenes bygdeungdomslag, Soul children og voksenopplæringen viste seg fram i toget, som tradisjonen tro ble ledet an av hovedkomiteen og bygdas folkevalgte.

Folketoget rundet av aktivitetene på Tobias jorde, hvor natursti og leker engasjerte både store og små.

Maria Bjerke Dalane talte på Tobias jorde Foto: Thor Børresen

Digger 17. mai

Maria Bjerke Dalane holdt talen på Tobias jorde. Hun jobber i flyktningtjenesten og voksenopplæringen og var utfordret til å snakke om mangfold og integrering.

– Det er et tema jeg er veldig opptatt av og synes er viktig, men jeg har lært av mine fine kolleger at ordet inkludering er bedre å bruke enn integrering, sa Dalane og viste til at dette handler om å skape et rom der alle har like muligheter og plikter til å bidra og delta i samfunnet.

Dalane sa at hun digger 17. mai og at det alltid er en fryd å vise fram for dem som oppflever den norske feiringen for første gang - en dag gatene er fulle av glade mennesker som hilser på kjente og ukjente og roper hipp hipp hurra og synger sammen og jeg digger at det er lov til å gå midt i veien og at bilene må vente på de som går.

Justin Buseruka takket Birkeland for mottakelsen. Foto: Thor Børresen

Takket Birkeland

Maria Bjerke Dalane benyttet sin tale til å takke «borkisene» for støtte og velvilje for den jobben hun og kommunen har å gjøre med å bosette rekordmange flyktninger.

– Birkenes kommune har siden 2016 bosatt ca. 170 personer fra ulike land i verden, bare i fjor bosatte vi 70 personer og skal i år bosette 18 til. I tillegg kommer det nye folk som enten gifter seg med noen herfra eller som bosetter seg her av andre grunner. De fleste av disse ønsker å delta og bidra i samfunnet vårt, opplyste hun.

– Vi i flyktningtjenesten opplever en veldig goodwill fra mange borkiser nå, både i forhold til å leie leiligheter og også muligheter for språkpraksis for de som blir bosatt og det er vi veldig takknemlige for. Vi er avhengige av dette for å få gjort jobben vår, men det betyr også veldig mye for den enkelte vi bosetter personlig. Vi håper at vi sammen kan gjøre Birkeland til et godt sted å komme ny og å bli værende, sa Maria Bjerke Dalane til en lydhør forsamling.

Justin Buseruka kom til Norge fra Kongo. Han har bodd ett år og åtte måneder på Birkeland. På Dalanes oppfordring delte han noen av sine erfaringer og bekreftet hennes inntrykk av at Birkeland er et godt sted å komme til.

Også Buseruka takket bygda for og kommunen for mottakelsen og han berømmet de fire programmene som vokensopplæringen tilbyr og som blant annet bidro til at han kunne sjarmere publikum med sin vakre gratulasjon på nasjonaldagen.